Bordspel over Castricum gemaakt

Wie was de eerste voetballer in Castricum die profvoetballer werd? Noem vijf Chinese restaurants binnen de gemeente. En hoe groot is het percentage 65-plussers in Castricum? Jan Koning uit Egmond aan Zee bedacht een nieuw bordspel met vragen en opdrachten die betrekking hebben op de drie dorpskernen van de gemeente Castricum. Het is geschikt voor jong en oud en vanaf heden te koop bij de ondernemingen die het spel gesponsord hebben. De gemeente en de drie historische verenigingen verleenden hun medewerking aan de totstandkoming.

Waarnemend voorzitter Gerard Veldt (links) van Oud-Castricum heeft zojuist het spel ontvangen van Jan Koning en zijn partner Demy Panhorst.
Waarnemend voorzitter Gerard Veldt (links) van Oud-Castricum heeft zojuist het spel ontvangen van Jan Koning en zijn partner Demy Panhorst.

Het bordspel ‘Dorpsduel’ was al ontwikkeld voor Volendam en Bunschoten-Spakenburg en bleek een dusdanig succes dat de bedenker en producent Jan Koning het ook een uitdaging vond om het op de gemeente Castricum te projecteren. Hij legt uit wat het spel inhoudt: “Je kunt het een kruising noemen tussen Triviant en Levensweg. Het bevat een speelbord met ruim 400 vragen en tientallen opdrachten die gaan over de gehele gemeente of de drie kernen Castricum, Akersloot en Limmen. Men speelt met een dobbelsteen en pionnen en door het goed beantwoorden van vragen en vervullen van opdrachten zijn er nostalgische guldens te verdienen. Vooraf spreek je met elkaar af hoe lang het spel duurt en uiteraard is degene met het meeste geld winnaar.”

Verkooppunten

De vragen van Dorpsduel zijn zeer gevarieerd en hebben te maken met historie, politiek, sport, bekende dorpsgenoten, monumenten etc. Het is volgens Koning ook niet voor een speciale leeftijdscategorie gemaakt: “Het leuke is dat zowel jong als oud eraan mee kunnen doen. Als je over veel spelers beschikt, kun je bijvoorbeeld ook teams bestaande uit een oudere en een jongere tegen elkaar laten strijden. Het spel is deels gesponsord door lokale bedrijven die een plekje hebben gekregen op het speelbord. Ook de gemeente en de drie historische verenigingen hebben een bijdrage geleverd door te adviseren bij het bedenken van de vragen. Uiteraard gaat onze dank naar al deze instanties uit.”

Dorpsduel is verkrijgbaar voor de prijs van ? 19,95 in Castricum en Bakkum bij Lijstenmakerij Ida Bakker, Schoenreparatie en Sleutelservice Gravemaker, Interdesign Keukens, Aad de Wit Verhuizingen en Hotel Restaurant Café Borst. In Akersloot kan men hiervoor terecht bij Veldt’s Toko.

Bron: Dichtbij.nl.  Tekst en foto: Hans Boot

Print Friendly, PDF & Email