Bezoek voor gesneuvelde vlieger

Gordon Yeo en zes kameraden stortten neer bij Castricum

Bij de beroemde operatie ‘Chastice’ op 17 mei 1943, waarbij de Britten aanvallen uitvoerden op Duitse dammen, wisten de Duitsers acht van de negentien RAF-toestellen neer te halen. Een er van crashte op het strand van Castricum.

Het wrak van de Lancaster op het strand van Castricum. Het heeft er nog jaren gelegen. Collectie John Heideman
Het wrak van de Lancaster op het strand van Castricum. Het heeft er nog jaren gelegen. Collectie John Heideman

De complete zevenkoppige bemanning kwam daarbij om het leven. Voor een van de gesneuvelde Britten is volgende week donderdag bezoek in Castricum. Barri Hurford-Jones en zijn vrouw Mary komen eer betonen aan neusschutter Gordon Yeo, die afkomstig was uit het stadje Barry in Wales. De gepensioneerde leraar Hurford-Jones is bezig met een pelgrimage langs plekken over de hele wereld waar mannen omkwamen, die net als hij uit Barry kwamen.
De familie Hurford-Jones was bevriend met de familie Yeo. De families waren buren. Barri Hurford-Jones heeft contact met amateurhistoricus John Heideman, die regelmatig publiceert over de oorlogsjaren in Castricum en Bakkum. Info: http://www.castricumbakkumwo2.nl/
Heideman heeft zich verdiept in de crash van de Britse Lancaster op het strand. Hij heeft via oproepen in Engelse kranten al heel wat familieleden van de zeven gesneuvelden weten te vinden. Die hebben hem informatie en foto’s gestuurd.
Een meer intensief contact kreeg Heideman met Barri Hurford-Jones. ,,Van de familie van Yeo zelf zijn niet veel mensen over. Maar Barri heeft de familie goed gekend. Daarnaast bezoekt hij plaatsen over de hele wereld waar mannen uit Barry zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Zijn bezoek aan Castricum heeft ook geleid tot publicaties in de pers in Wales. Ze vinden het daar fantastisch dat ‘hun jongens’ hier nog altijd in ere worden gehouden. Vaak worden ze heel emotioneel als ze hier komen. De oorlog heeft een enorme impact gehad in Groot-Brittannië. Er zijn veel jongens gesneuveld, vaak op jonge leeftijd.”
Sergeant Gordon Yeo werd 20 jaar. Hij was de jongste. De overige inzittenden waren sergeant L.W. Nichols (33 jaar), flight officer V. MacCausland (30), sergeant D.T. Horsfall (23), flight sergeant C.W. Roberts (22), sergeant W. Ibbotson (30) en squadron leader H.M. Young (37).

Gordon Yeo Collectie John Heideman
Gordon Yeo – Collectie John Heideman

Yeo, Nichols en de Canadees MacCausland spoelden aan bij Egmond en Bergen, terwijl de lichamen van Horsfall, Roberts, Ibbotson en Young werden gevonden op het strand van Castricum. De zeven mannen liggen begraven op de begraafplaats voor geallieerden in Bergen.
Het wrak van de Lancaster heeft nog jaren op het strand van Castricum gelegen. Heideman: ,,De bekende strandvonder Thijs Bakker heeft hem nog zien liggen. Hij vertelde mij ooit dat hij het wrak gebruikte om te schuilen als het vies weer was.”
Maar ergens in de jaren vijftig toen het hard stormde, tilde de zee het vliegtuigwrak op en verzwolg het. Heideman: ,,Het is verdwenen. Verspreid over de zeebodem. Er is nooit meer iets van teruggevonden.”

Bron: Koen van Eijk – Noord-Hollands Dagblad – 28 maart 2014

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties