Bakkerij Burgmeijer bleef bij Burgemeester Boreel

Door: Eric Bor

Het voormalige raadhuis aan de Dorpsstraat

Vanaf 1934 opende bakkerij Burgmeijer zijn deuren aan de Beverwijkerstraatweg op de hoek van de Burgemeester Boreellaan. Die laan lag ongeveer waar nu de Puikman is en was de eerste laan van de villawijk achter het station die burgemeester Lommen in de jaren dertig wilde realiseren. Meer lanen zouden er nooit komen, want de Duitsers lieten in 1943 alle huizen achter het station, inclusief die aan de Beverwijkerstraatweg, afbreken.

De laan was vernoemd naar jonkheer Jacob Boreel van Hogelanden, die in 1878 op vijfentwintigjarige leeftijd (parttime) burgemeester van Castricum werd. Hij woonde in Velsen en hoefde slechts op woensdag vanaf 11 uur in Castricum aanwezig te zijn om de ingezetenen te woord te staan. Verder kon hij zich wijden aan het beheer van zijn landgoederen die grensden aan het duingebied. In 1884 werd hij ook burgemeester van Heemskerk en in 1888 legde hij het burgemeesterschap neer omdat hij in de Tweede Kamer gekozen was voor de Liberale Unie. In 1893 werd hij burgemeester van Haarlem en hij zat daarna nog in Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Hij overleed in 1937.

Na de oorlog zat bakkerij Burgmeijer eerst aan de Van Egmondstraat, maar in 1949 betrok de bakkerij aan de overkant het pand aan de Burgemeester Lommenstraat. Al spoedig werd het brood in de nieuwe wijken uitgevent op een bakfiets. Ook andere neringdoenden ventten destijds met de bakfiets en later per auto hun waren uit, bijvoorbeeld de ‘overburen’ uit de Van Egmondstraat groenteboer Beentjes en melkboer Kaandorp, en uit de Burgemeester Mooijstraat kaasboer Bank Beentjes.

Behalve groenteboer Beentjes en melkboer Kaandorp zaten in het rijtje winkelpanden op de Van Egmondstraat in de jaren vijftig Technisch bureau Bedeke, Dansschool Jack en Tiny Smit en kapper Klardie. Aan de andere kant schuin tegenover bakkerij Burgmeijer ligt de brandweerkazerne, die het eerste pand is aan de straat die na de oorlog naar jonkheer Jacob vernoemd is: de Burgemeester Boreelstraat.

Bronnen

Tekst:
 • Werkgroep Oud-Castricum

 • Foto’s:
 • Beeldbank Oud-Castricum

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties