Van Peperstraat naar Dr. Jacobilaan: huizen en bewoners, noordzijde (Jaarboek 42 2019 pg 31-42) eerste alinea

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 42, pagina 31

Al vaker werd er in het jaarboek aandacht besteed aan de geschiedenis van een straat met zijn huizen en bewoners. Dit jaar zijn de schijnwerpers gericht op de Dr. Jacobilaan in Bakkum. Waarom de Dr. Jacobilaan? Eigenlijk is dit een hele bijzondere straat. Vooral vanwege de lange geschiedenis en de grote invloed die de komst van het provinciaal ziekenhuis Duin en Bosch heeft gehad op de bebouwing van de straat.
De geschiedenis van de Dr. Jacobilaan, die vroeger Peperstraat heette, wordt beschreven vanaf de start van het Kadaster in 1832. In dit jaarboek worden de percelen en woningen aan de noordzijde behandeld; in het volgend jaarboek komt de zuidzijde aan bod.

Jan Peperlaan, schulper en wonende in Castricum vermeld in een notariële akte in 1823.
Jan Peperlaan, schulper en wonende in Castricum vermeld in een notariële akte in 1823.

De naam Peperstraat

Op oude kaarten vinden we al een pad dat vanaf de Bakkummerstraat naar het westen tot aan de duinen loopt en dat ongeveer een lengte van 160 meter heeft. De duinen waren toen niet ver verwijderd van de Bakkummerstraat. Dit pad werd al in 1739 in de Castricumse archieven vermeld als Peperstraat. Onbekend is waarom hier deze naam gangbaar is geworden. Overigens was Peperstraat in Nederland een veel voorkomende straatnaam. Volgens een artikel over dit onder- werp zou dat niet minder dan 61 keer zijn. In een aantal gevallen zou dat samenhangen met opslag en verkoop van de specerij peper, in andere gevallen zou de dure peper als betaalmiddel zijn gebruikt, omdat bepaalde belastingen op percelen grond moesten worden betaald in de vorm van peper.
In Castricum zou de naam ook nog afkomstig kunnen zijn van de familie Peperlaan. Die naam is dan overgegaan op de gangbare naam Peperstraat.

Verder lezen?

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties