Buuren, Armin van – Castricumse familie (Jaarboek 41 2018 pg 14-15)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 41, pagina 14

Het programma Verborgen Verleden van de NTR laat bekende Nederlanders zien van welke illustere personen zij familie zijn. In de uitzending van 16 februari 2018 was DJ en producer Armin Van Buuren hoofdpersoon. Hij bleek langs onverwachte weg verre familie te zijn van Koning Willem-Alexander. En in ons dorp was de verrassing groot te horen dat hij ook familiebanden heeft met de Castricumse families Res en Van Benthem.

Armin van Buuren
Armin van Buuren

Armin van Buuren stamt van beide families af via de moeder van zijn vader. Zijn grootvader Jaap van Buuren is in 1945 getrouwd met Elizabeth (Lies) van Benthem. Zij is in 1919 in Castricum geboren. De ouders van Lies waren Antonius (Toon) van Benthem en Elizabeth Lute. De grootvader van Lies was Lambertus Anthonius (Bertus) van Benthem. Bertus trouwde in 1869 in Castricum met Maria Res, de dochter van Bernardus Res en Johanna Kuin.

Deze foto is genomen in het anatomisch theater van het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. Conservator Mieke te Hennepe vertelt Armin over Bernardus Res.
Deze foto is genomen in het anatomisch theater van het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. Conservator Mieke te Hennepe vertelt Armin over Bernardus Res.

Familie Res

Bernardus Res is in 1798 geboren in Oost-Zaandam. Hij slaagde in 1828 voor zijn diploma als heelmeester voor het platteland en werd aangesteld in Castricum. Hij was de eerste Res in het dorp en de eerste Castricumse heelmeester die een opleiding gevolgd had met een veel hoger niveau dan de opleidingen eerder in de tijd bij de chirurgijnsgilden. Bernardus slaagde na diverse herkansingen voor zijn diploma, maar dat kwam volgens de overlevering door examenvrees en niet door onkunde. Bij visitaties door de provinciale geneeskundige commissie kreeg hij goede beoordelingen.

In 1831 betrokken hij en Johanna na hun huwelijk het pand Dorpsstraat nummer 77, een voormalige herberg gebouwd in 1792. Hij hield er praktijk tot aan zijn overlijden in 1845. Zijn weduwe begon er na zijn overlijden een slijterij.

Familie Van Benthem

Bertus was de eerste Van Benthem in Castricum. Hij is geboren in 1838 en kwam in 1866 vanuit Ootmarsum naar Castricum. Hij ging als timmerman werken aan de bouw van de spoorlijn en het spoorwegstation. Hij trouwde in 1869 met Maria Res, de dochter van Bernardus.


Jaarboek 41, pagina 15

Bertus werd na zijn huwelijk kastelein in de slijterij van zijn schoonmoeder aan de Dorpsstraat nummer 77. Dit deed hij naast zijn werk als timmerman. Hij heeft de slijterij in 1874 laten verbouwen tot café De Vriendschap. In 1886 heeft hij op nummer 75 een doorrijstal laten bouwen waarvan de contouren nog steeds herkenbaar aanwezig zijn. En in 1910 liet hij zijn café uitbouwen tot de eerste grote zaal voor Castricum voor feesten, muziek, dansen en theater. De feestelijke opening was medio 1913. Bertus overleed in 1919. In 1929 werd het café door de familie verkocht. In 2009 is het afgebroken om plaats te maken voor appartementencomplex Eihof.

Zijn zoon Toon, geboren in 1879, de vader van Lies van Benthem, is van 1913 tot 1932 eigenaar geweest van Café Restaurant ‘HOTEL VAN BENTHEM’ aan de Dorpsstraat nummer 42, op de hoek van de Burgemeester Mooijstraat. Dit werd later ook bekend als het Bondshotel. Het pand heeft nog steeds een horeca bestemming ėn een karakteristieke overdekte balustrade. In 1934 verhuisde het gezin naar Kortenhoef en vervolgens in 1937 naar Haarlem.

Van de muziek- en feestzaal van Bertus van Benthem ...
Van de muziek- en feestzaal van Bertus van Benthem …

Feestzaal

De grote zaal van Bertus is altijd een uitgaansgelegenheid gebleven. Velen kennen het als d’ Oude Schimmel, een etablissement met een roemruchte geschiedenis. In de (negentien)zeventiger jaren van de vorige eeuw was dit tot in de verre omtrek bekend als café met een grote discotheek. Van heinde en verre kwamen daar in de weekeinden jongeren naar toe om te dansen. Er werd de nodige alcohol gedronken. Aan het einde van de avond gingen jongemannen vaak met elkaar op de vuist in de Dorpsstraat en moest de politie eraan te pas komen om de gemoederen te bedaren.
Misschien kan het initiatief van Bertus om de feestzaal te bouwen wel gezien worden als voorloper tot de huidige Dance Events?

Verwantschap

Bernardus en Johanna hadden vier kinderen. Bertus en Maria tien en Toon en Elizabeth vier. Er wonen nazaten van Bernardus Res en Bertus van Benthem in Castricum en omgeving. En daarmee dus verre verwanten van Armin van Buuren.

De vader van Armin was huisarts. Armin reageerde verrast te horen dat zijn vader niet de eerste arts in de familie was. En hij zag de overeenkomst tussen de activiteiten van zijn voorvaderen en zijn eigen optredens als DJ.

... naar zijn achter-achterkleinzoon in actie als DJ.
… naar zijn achter-achterkleinzoon in actie als DJ.

Tot slot

De familie Res is in het 6 Jaarboek uit 1983 van de Werkgroep Oud-Castricum beschreven door Simon Zuurbier. Floor Twisk komt voort uit de familie Van Benthem en heeft onderzoek gedaan naar geschiedenis van zijn familie. Floor vertelde in het TV-programma aan Armin van Buuren over de banden met de familie Van Benthem. In het Jaarboek nummer 29 uit 2006 is te lezen over de Dorpsstraat nummers 75 en 77 en zijn bewoners. In Jaarboek nummer 26 uit 2003 staat Dorpsstraat nummer 42 beschreven.

Joke Admiraal

Dit artikel over de familiebanden is tot stand gekomen met toestemming en medewerking van de afdeling public relations van Armada Music van Armin van Buuren. Ook Hanneke van Kessel redacteur bij Blazhoffski Productions BV en Floor Twisk danken wij voor hun bijdragen.

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties