Overige historische bronnen
Onderwerpen:
Algemeen
- Atlas Leefomgeving. Deze Atlas wijst de weg naar actuele en verantwoorde informatie over milieu en gezondheid. Atlas biedt veel kaarten, vaak tot op buurtniveau, aan. Te zien is bijvoorbeeld, hoe het staat met bodemkwaliteit, luchtkwaliteit of geluidhinder. Voor professionals bespaart de Atlas werk en ondersteunt het onderlinge afstemming.
- HisGis (Historisch Geografisch Informatiesysteem) Noord-Holland. Kaartlagen met kadasterinformatie van Noord-Holland uit 1832.
- Gemeente Castricum erfgoed. De visie van de Gemeente over erfgoed.
- Immaterieel erfgoed. Over sociale gewoonten, tradities, rituelen, voorstellingen, uitdrukkingen, bijzondere kennis van de natuur en ambachtelijke vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed.
- Let op je erfgoed. de Bond Heemschut behartigt belang van onder- en bovengronds erfgoed: wat kun je als individu doen om al dat moois te beschermen.
- Mooi Moord-Holland. een niet-commerciële adviesorganisatie op het gebied van landschap, stedenbouw, architectuur en cultuurhistorie in Noord-Holland.
- NMF erfgoedadvies. Met expertise op het gebied van Noord-Hollands erfgoed: archeologie, monumenten, historische geografie, groen en agrarisch erfgoed, militair landschap, culturele planologie of publieksprojecten.
- Noord-Holland archief. Informatiecentrum voor de geschiedenis van Noord-Holland en gemeenten in Kennemerland en Amstel- en Meerlanden.
- Regionaal Archief Alkmaar
- Adresboeken, archieven, beelden, bibliotheek, bouwvergunningen, historisch kadaster Alkmaar, kranten, tijdschriften.
- Stichting Ontstaan van Holland. Heeft het doel om de belangstelling voor het graafschap Holland in de jaren 900-1300 na Chr. te bevorderen.
- Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland
- Het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland is een samenwerking tussen MOOI Noord-Holland en Stichting NMF en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Archeologie
- Archeologie in Nederland. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Informatie over klassieke archeologie in Nederland. Opleidingen, instituten, vacatures, enz.
- AWN. Vereniging van vrijwilligers in de archeologie. AWN heeft afdelingen door het hele land. In Castricum is afdeling 9 (Noord-Holland Noord) actief. Deze afdeling werkt samen met de afdelingen 2 (ALWNHN Archeologie Land en Water Noord-Holland Noord), 3 (Zaanstreek-Waterland en omstreken), en 4 (Kennemerland).
- Baduhenna (van de Stichting Regionale Archeologie Baduhenna). Archeologisch museum in Heiloo.
- DINO loket. Iedereen die geïnteresseerd is in de ondergrond, kan op DINO loket van TNO, Geologische Dienst Nederland, gratis gegevens van de ondergrond bekijken en aanvragen. Deze gegevens komen uit de database van DINO en de BRO (Basisregistratie Ondergrond).
- Hollandia archeologen. Archeologen met specialisme in het Oer-IJ gebied.
- Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De Rijksdienst verzamelt, ontwikkelt en deelt praktisch toepasbare kennis voor erfgoedzorg.
- Kaart met informatie over archeologische (rijks)monumenten in Nederland van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
- Archeologiepagina van de provincie Noord-Holland met o.a. een doorklikmogelijkheid naar het archeologisch depot van de provincie in Huis van Hilde. Op de site zijn ook een aantal belangrijke provinciale organisaties en regelingen op het gebied van archeologie te vinden.
- Huis van Hilde. Archeologie centrum Noord-Holland: depot in Castricum.
- Munt en Papiergeld. Site van het Van het Nederlands Penningenkabinet. Een soort vraagbaak-lexicon over geld. Interessant voor detectoramateurs.
- Stichting Oer-IJ. Onderwerpen: Werkgroep Archeologie en Castricum. Het Oer-IJ is de verbindende structuur van het landschap in Midden Kennemerland. Dit landschap bezit naast grote aardkundige en archeologische kwaliteiten ook belangrijke cultuurhistorische, ecologische, landschappelijke en economische waarden.
- Stichting Regionale Archeologie Geestmerambacht. Stimuleert archeologisch en cultuurhistorisch onderzoek en maakt de resultaten van dit onderzoek openbaar.
- Startpagina. Archeologie startpagina.
- Nederlandse Jeugd Bond voor Geschiedenis. Voor alle geïnteresseerden in archeologische experimenten en educatie.
Diversen
- Adelbertusakker. Over de Adelbertusakker in Egmond-Binnen genoemd naar de monnik Sint Adelbert.
- Atlantikwall. Beeld en info van de Atlantikwall Tweede Wereldoorlog.
- Castricum en Bakkum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Informatie over het boek van John Heideman.
- Fotomuseum Heiloo. Foto’s en beschrijvingen van Heiloo.
- Getuigenverhalen WO2. Zes interviews (2009) met voormalige duinwerkers en een Duitse oud-militair die in het gebied gelegerd was, over samen leven en samen werken van Nederlanders en Duitsers in het Bakkumse duingebied.
- Omroep Castricum. Interviews en documentaires op YouTube, van Omroep Castricum over de verkiezingen in Castricum.
- Scriptie over de ruimtelijke ontwikkeling van Castricum. Maurizio Brenna schreef een zeer interessante scriptie over de ruimtelijke ontwikkeling van Castricum, met prachtige kaarten, foto’s en een heldere uitleg over het hoe en waarom bepaalde gebeurtenissen een invloed hebben gehad.
- Stationsweb met stationsfoto’s. Foto’s uit heden en verleden van stations, haltes en stopplaatsen in Nederland. Van Wichor Bramer.
- Stelling van Amsterdam (van de provincie Noord-Holland). De Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) is een verdedigingslinie van 135 km rondom Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914.
Educatie
- Archeoles. Facebookpagina met educatie op maat. Over archeologie, geschiedenis en stadshistorie voor scholen, bedrijven en kinderfeestjes.
- Cultuur in de klas. Noord-Hollandse educatieve aanbod van theatergezelschappen, musea, historische verenigingen en kunstenaars.
- Plein C, Cultuureducatie in Noord-Holland. Alles in huis voor goed cultuuronderwijs, van cursus tot lesproduct.
Film
- Castricumse streken. Tijdens het project Castricumse Streken zijn er 10 filmpjes gemaakt van een aantal artiesten. Met hun schriftelijke toestemming zijn die op YouTube gezet. De kunstenaars vertellen over hun schilderwerk/hobby.
- Castricum in beeld. Op YouTube, van Jobsrepublic.
- Castricum in de jaren 30-40, deel 1. Op YouTube, van BOZK! channel.
- Castricum in de jaren 30-40, deel 2. Op YouTube, van BOZK! channel.
- Castricum in de jaren 30-40, deel 3. Op YouTube, van BOZK! channel.
- Castricum in de jaren 30-40, deel 4. Op YouTube, van BOZK! channel.
- Castricum in de winter. Op YouTube, van Omroep Castricum, door Joris Sinnige.
- Impressie van Castricum. Op YouTube, van Xandra Dekker.
- Kunstbunker opengesteld voor het publiek. Een film van Jan UIterwijk en Henk Waal.
- Roots van Castricum. Korendijk en buurtschappen Heemstede en Oosterbuurt. Op YouTube, Een film van Henk Waal.
- Schelpenkar. Een replica van een Castricumse schelpenkar maakt haar eerste rit. Op YouTube, van Omroep Castricum.
Genealogie
- Bevolkingsregisters
Een bevolkingsregister is een registratie van personen die op enig moment in de gemeente wonen. Vanaf 1830 werden er 10-jaarlijkse volkstellingen gehouden. Vanaf 1850 werd dit verplicht in het hele land permanent bijgehouden. In de bevolkingsregisters worden maar beperkt familiebanden vastgelegd. Wel zijn vaak de personen vermeld die op één adres wonen. - Kwartierstaten
Een kwartierstaat is een overzicht met voorouders. Dus 2 ouders, 4 grootouders, 8 overgrootouders 16 betovergrootouders etc. Een soort afstammings-DNA dus. - Stambomen van ‘Castricumse’ families
Een stamboom (ook wel parenteel) is een overzicht van de nakomelingen (mannelijk en vrouwelijk) van een stamvader. De hier gepubliceerde stambomen van ‘Castricumse’ families zijn in de jaarboeken gepubliceerd. - Centraal Bureau voor Genealogie.
Centrum voor familiegeschiedenis. - Genealogie in Noord-Holland.
Website van roots-web. - Nederlandse Genealogische Vereniging.
Talloze documenten en databases om jouw persoonlijke verhaal in kaart te brengen. - Stamboom familie Beentjes (door Henk Hoeben).
- Stamboom Familie Bleijendaal.
Informatie over de familie Bleijendaal/Bleyendaal. - Stamboom Familie Brakenhoff.
Informatie over de familie Brakenhoff/Brackenhoff. Door Peter Brakenhoff. - Stamboom Familie IJpelaan.
Informatie over de familie IJpelaan, IJpelaar en IJperlaan. - Startpagina.
Genealogie startpagina. - Trefwoordenlijst Genealogie (van André Dumont.)
Woordenlijst, familiestamboom en foto’s. - Nog meer bronnen voor genealogische informatie zijn te vinden in op deze pagina op de site van het Regionaal Archief Alkmaar.
Historische verenigingen en hun publicaties
- Alkmaar: Historische Vereniging Alkmaar. Geeft onder meer drie maal per jaar het Periodiek van de Historische Vereniging Alkmaar uit.
- Akersloot: Historische Vereniging Oud-Akersloot. Geeft onder meer het tijdschrift De Groene Valck uit. Oud-Castricum heeft dit tijdschrift in haar bibliotheek.
- Bergen: Historische vereniging Bergen Noord-Holland. Geeft onder meer het tijdschrift Bergense Kroniek uit. Oud-Castricum heeft dit tijdschrift in haar bibliotheek.
- Beverwijk: Historisch genootschap Midden-Kennemerland. Houdt zich bezig met de lokale geschiedenis van Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Geeft onder meer de Historische reeks Midden-Kennemerland uit.
- Egmond: Stichting Historisch Egmond. Geeft onder meer het tijdschrift Geestgronden uit. Oud-Castricum heeft dit tijdschrift in haar bibliotheek.
- Haarlem: Historische Vereniging Haerlem. Geeft onder meer een Jaarboek uit.
- Heemskerk: Historische Kring Heemskerk. Geeft onder meer halfjaarlijks het tijdschrift Heemskring uit. Oud-Castricum heeft dit tijdschrift in haar bibliotheek.
- Heiloo: Historische vereniging Heiloo. Geeft onder meer het tijdschrift De Heylooer Cronyck uit. Oud-Castricum heeft dit tijdschrift in haar bibliotheek.
- Langedijk: Stichting Langerdijker Verleden.
- Limmen: Stichting Oud Limmen. Geeft onder meer het tijdschrift Stichting Oud Limmen uit. Oud-Castricum heeft tijdschrift in haar bibliotheek.
- Uitgeest: Historische Vereniging Oud-Uitgeest. Geeft onder meer het tijdschrift Hutgheest uit. Oud-Castricum heeft dit tijdschrift in haar bibliotheek.
- Velsen: Historische Kring Velsen. Geeft onder meer het tijdschrift Velisena (Velsen in historisch perspectief) uit.
Disclaimer: gelinkte websites kunnen (tijdelijk) off-line zijn.