Genealogie

Genealogische bronnen


Het Team Archiefonderzoek en genealogie verzamelt informatie over ‘oud’-inwoners van Castricum en hun voorouders en legt deze vast in onder andere artikelen in onze jaarboeken, en in stambomen en kwartierstaten.

Hieronder vindt u meer uitleg over hoe u zelf informatie kan zoeken over Castricumse families in landelijke en regionale bronnen en in de publicaties van ons team

  1. Bevolkingsregisters
    Een bevolkingsregister is een registratie van personen die op enig moment in de gemeente wonen. Vanaf 1830 werden er 10-jaarlijkse volkstellingen gehouden. Vanaf 1850 werd dit verplicht in het hele land permanent bijgehouden. In de bevolkingsregisters worden maar beperkt familiebanden vastgelegd. Wel zijn vaak de personen vermeld die op één adres wonen.
  2. Kwartierstaten
    Een kwartierstaat is een overzicht met voorouders. Dus 2 ouders, 4 grootouders, 8 overgrootouders 16 betovergrootouders etc. Een soort afstammings-DNA dus.
  3. Stambomen van ‘Castricumse’ families
    Een stamboom (ook wel parenteel) is een overzicht van de nakomelingen (mannelijk en vrouwelijk) van een stamvader. De hier gepubliceerde stambomen van ‘Castricumse’ families zijn in de jaarboeken gepubliceerd.
  4. Nog meer bronnen voor genealogische informatie zijn te vinden in op deze pagina op de site van het Regionaal Archief Alkmaar.

Contact

Hebt u een vraag voor het Team Genealogie of bent u in het bezit van genealogische gegevens die u met Oud-Castricum wilt delen? U kunt ons bereiken via mail: genealogie@oud-castricum.nl.

Stamboom van het Huis Nassau (© Rijksmuseum)
Print Friendly, PDF & Email