Zoekresultaat:    1970-1975     

Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de informatiebank strandvondsten

Aantal gevonden publicaties : 7   (uit: 879)


Uitgebreid zoeken

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

1. Database nr.: 00226  
Kotter aan de grond
Strandingen           (10 december 1970)   
Castricum (ANP) de Zoetkamper garnalenkotter ZK 10 is gistermiddag op het strand van Castricum vastgelopen. De twee bemanningsleden zijn door de IJmuider reddingsboot Johanna Louisa van boord gehaald.
De kotter is vermoedelijk bij het vissen voor de kust op een wrak gestoten, waarna de machinekamer volliep. Stuurloos dreef het schip naar strand

 

2. Database nr.: 00287  
LIJK KAPITEIN GEZONKEN LELIEGRACHT '' GEVONDEN
Drenkeldoden           (23 September 1973)   
IJMUIDEN - Bij de zoekactie naar de opvarenden van de ,,Leliegracht '', het schip dat gistermorgen twintig mijl ten westen van IJmuiden kapseisde is gistermiddag het stoffelijk overschot gevonden van de kapitein van het schip J.van HOFEN uit CASTRICUM Het scheepsongeluk heeft aan vier mensen het leven gekost.
 

3. Database nr.: 00458  
Op drie plaatsen konden we dit jaar een kort concert beluisteren .
Zanderij Castricum           (2 Juni 1970)   
De eerste ontmoeting hadden we op de zanderij te Castricum. De eerste ontmoeting had plaats op de Heerlijk Loenen aan de Waal op korte afstand van Nijmegen. Dat was op een dag toen de waterstand in de Waal bijzonder hoog was. De laatste ontmoeting is vrij recent die is van eergisteren. Onze gids vertelde dat deze plaats het Broekhuizer Schuitwater heet. Bij nader onderzoek bleek dit een oude bedding is van de Maas. De reisgids geeft als bijzonderheid dat het plaatsje Broekhuizen en (even boven Venlo)vroeger aan de andere kant van de Maas heeft gelegen; nu ligt het links en voordien rechts. En daar klonken de klare klanken over het oude Schuitwater.
 

4. Database nr.: 00559  
RAMP LELIEGRACHT
Gezonken           (24 September 1973)   
Overlevenden ramp met Leliegracht: Zij klampten zich vast aan schip.
Drie van de zes overlevenden van de ramp met de leliegracht gistermorgen op 20 mijl ten westen van IJmuiden, die aan vier mensen het leven kosten, zijn 's middags door de Noorse tanker Gulfstroom in de havenmond van IJmuiden overgezet op een schip van de Rijkshavendienst en vervolgens bij de steiger van de reddingsboot aan wal gezet waren eerste machinist J.Broekstra uit IJmuiden, tweede machinist R. de Jonge uit Utrecht en de Portugese matroos J.Gomez, Eerste stuurman Pentinga uit het Groningse
Wirdum en twee Portugese matrozen zijn in Den Helder afgezet. Over de oorzaak van de ramp kon het drietal geen wijs woord zeggen. Alle drie hadden zich 's avonds ter kooi begeven en werden gistermorgen wakker omdat het schip plotseling zwaar slagzij maakte. Machinist Broekstra rende naar de stuurhut waar de eerste stuurman G.Petinga
al evenmin iets begreep van de gehele situatie. Inmiddels was de dingy al buiten boord gebracht en bezet door de Portugese matroos Gomez en de tweede machinist R. de Jonge. Meester Broekstra voegde zich bij hen. Op dat moment zagen zij nog twee mensen op het kapsijzende schip staan. Verstard door hen was overkomen waren zij niet te bewegen hetgeen hen was overkomen, waren zij er niet toe te bewegen van het schip te springen en ze verdwenen met de Leliegracht in de golven. Van kapitein J van Hofen uit Castricum en diens echtgenote hebben zij niets gemerkt.
In de loop van de morgen is het stoffelijk overschot van Mevrouw van Hofen in zee aangetroffen. Naar de Kapitein Van Hofen werd s'middags nog gezocht door de reddingsboot Johanna Louise. Later in de middag is nog een stoffelijk overschot
aangetroffen. Dit werd door een helikopter opgepikt en aan boord van van de Johanna
Louissa gebracht. De reddingboot is daarna blijven zoeken naar de laatste vermiste opvarenden, maar heeft gisteravond bij het donker worden dit moeten staken. Na aankomst in de thuishaven IJmuiden is het stoffelijk overschot geindentificeerd als dat van kapitein J.van Hofen.

 

5. Database nr.: 00758  
Zeezieke bemanning van jacht kustwacht om hulp
Strandingen           (3 Juli 1972)   
De bemanning van het Britse jacht,Nature Girl was gisteravond zo zeeziek, dat zij het schip nauwelijks meer kon besturen,Het jacht dreigde voor de kust van Bakkom aan de grond te lopen.
Met vuurpijlen en lichtsignalen werd getracht de aandacht van de kustwacht te trekken. De reddingboot ,,Prins Hendrik'' is het jacht te hulp gesneld. De ,,Prins Hendrik'' nam het jacht op sleeptouw en bracht het jacht veilig de haven van IJmuiden binnen. Aan boord bevonden zich twee mannen, twee vrouwen en een kind.

 

6. Database nr.: 00933  
Garnalenkotter ZK 10 gestrand
Strandingen           (10-12-1970)   
Castricum - De garnalenkotter Z K 10 is gistermiddag op het strand van Castricum gelopen. De twee bemanningsleden schipper Sloot en vissersknecht Kopinga beiden afkomstig uit Zoutkamp zijn door de IJmuider reddingboot Johanna Louisa van boord gehaald. Volgens de schipper is de Z K 10 tijdens het vissen vlak ondeer de kust van Castricum op een wrak gestoten. Het wrak scheurde een groot gat in de bodem van het scheepje, waardoor de machinekamer vol water kwam te staan. Stuurloos geworden liep de kotter daarna op een zandbank, waar het met een zware slagzij bleef liggen.
 

7. Database nr.: 00963  
Concerten op de Zanderij
          (2-6-1970)   
Op drie plaatsen konden wij dit jaar een kort concert beluisteren. De Eerste ontmoeting hadden we op de zanderij te Castricum. De Tweede had plaats op de heerlijkheid Loenen aan de Waal op korte afstand van Nijmegen. Dat was op een dag toen de waterstand in de Waal bijzonder hoog was. De laatste ontmoeting is vrij recent: die van eergisteren. Onze gids vertelde dat deze plaats Broekhuizer Schuitwater heet. Bij nader onderzoek bleek dit een oude bedding is van de Maas. De reisgids geeft als bijzonderheid dat het plaatsje Broekhuizen ( even boven Venlo) vroeger aan de andere kant van de Maas heeft gelegen; nu ligt het links en voordien rechts. En daar klonken de klare klanken over het oude Schuitwater
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 4 februari 2020