Zoekresultaat:    1960-1965     

Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de informatiebank strandvondsten

Aantal gevonden publicaties : 14   (uit: 879)


Uitgebreid zoeken

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

1. Database nr.: 00023  
Vissersvaartuig leed schipbreuk nabij Castricum
Schipbreuk           (9 Januari 1964)   
De heer Ligthart heeft tot dusverre weinig weerwoord gevonden, maar in Friesland woont althans een man, die hem bijzonder graag van repliek wil dienen. Deze man is de zestigjarige heer W. Hoogendijk, die nu al een dertig jaar in Joure een radiozaak en sigarenwinkel drijft, maar die geboortig is uit een Schevenings vissersgezin. En uit de verhalen van thuis is hem van de houding der meeste reders- er waren ook ook goede onder - wel zoveel bijgebleven dat zijn gezicht nog bittere trekken krijgt als hij erover Toen zijn zijn vader, die in 1856 werd geboren, in het begin van zijn trouwen met een vissersvaartuig schipbreuk leed nabij Castricum-
drie opvarenden kwamen hierbij om - gingen al zijn bezittingen verloren. Van de pastoor kreeg hij wat kleren, maar de reder toonde bitter weinig medeleven.,, het was de laatste reis van het seizoen geweest en dus kwam vader zonder meer op straat te staan", zo vertelt de heer Hoogendijk, eraan toevoegend dat diezelfde reder het volgende jaar wel een nieuw schip kon aanschaffen.

 

2. Database nr.: 00069  
File naar de stranden Castricum,Bakkum en Bergen
File naar strand           (26 Juni 1961)   
Amsterdam, maandag. Het scheen dat heel Nederland op deze eerste zomerse zondag de kust heeft opgezocht. Zelden heeft Zandvoort zo'n hoogtijddag beleefd als deze zondag, Duitser en Nederlanders verdrongen elkaar op het strand. Omstreeks 6 uur ontstond een zo enorme verkeersknoop, dat de Zandvoortse politie niet bij machte was deze te ontwarren.
Het heeft uren geduurd voordat de strandbezoekers Amsterdam konden bereiken. zij hebben, tot ver voorbij Haarlem, met een gemiddelde snelheid van niet hoger dan 5 km kunnen rijden. De Zandvoortse politie heeft ook dit keer weer verzuimd een behoorlijke verkeersregeling over de afvoerwegen te organiseren,tewijl het ook met de parkeerplaatsen in deze gemeente helemaal mis was, Noordwijk was bijzonder vol, evenals de stranden bij Castricum,Bakkum, Bergen en noordelijker.
Ook in Zeeland was het aan de kust bijzonder druk. Hier was het Duitse element eveneens sterk vertegenwoordigt gedurende het weekeinde. ook de Veluwe zat volkomen vol met dagjesmensen.

 

3. Database nr.: 00124  
Een oude Katwijkse MotorLogger liep tussen Castricum en Egmond aan Zee op het strand.
Strandingen           (15 November 1962)   
De ,,Voorwaarts'' een oude Katwijkse logger die op op thuisreis was, is gisteravond om tien uur tussen Castricum en Egmond aan Zee op het strand gelopen. De reddingsboot Neeltje Jacoba uit IJmuiden en de strandreddingsboot van Egmond aan Zee stoomden direct naar de plaats van de stranding, maar konden ten gevolge van het lage waterstand niet bij het schip komen.
Gevaar voor de bemanning was echter niet aanwezig, daar men de Voorwaarts vanaf het strand bijna met de hand kon aanraken. De tien bemanningsleden konden gemakkelijk van boord komen en zijn lopend naar Egmond gegaan. Vandaar zijn de mannen met taxi's naar Katwijk vertrokken.
De schipper-eigenaar en een matroos maakten deze reis niet mee. Zij zijn later weer aan boord gestapt. Vanmorgen zat de Voorwaarts voortgestuwd door de harde wind hoog en droog op het strand. Over de berging was nog niets bekend. Hierover wordt nog onderhandeld.

 

4. Database nr.: 00204  
BADGASTEN GAAN VOOR HAAIEVIN AAN DE DE HAAL
Haaien           (18 Juli 1964)   
Amsterdam - Duizenden zwemmers langs de Noordhollandse kust tussen Wijk aan Zee en Egmond zin dezer dagen de zee uit en het warme strand opgejaagd, nadat tussen Heemskerk en Bakkum een haai was gesignaleerd.,, Althans een vin " ., zo verzekerden ons de commandant van de politiepost Heemskerk. ,, Ik heb geen verstand van vissen, maar ze hebben verteld, dat het tijgerhaai was" De politieman die op zoek was naar een vermist kind, trof tegen vier uur de post van de reddingsbrigade van Bakkum volkomen verlaten aan, terwijl de jeugdige leden van de post zo hard als ze konden met de reddingsboot achter iets aan roeiden. Dat was de haai, door mijn kijker kon ik de vin duidelijk zien." Het dier zwom met een snelheid van ongeveer drie kilometer per uur gelijk op met het strand naar het noorden. het was eb en een groep badgasten, die op de droog gevallen zandbank konden het beest gemakkelijk bijhouden" zo vertelde de politieman. Omdat onlangs bij Tessel ook een haai was gesignaleerd hebben de politiemannen het zekere voor het onzekere genomen en de aangrenzende politieposten gewaarschuwd. Bij Bakkum werd onmiddelijk
de gevaarsvlag gehesen tewijl het nieuws langs de hele kust ook met megafoons en via strandomroepinstallaties bekend gemaakt. Vooral onder de Duitse badgasten veroorzaakte dat een plezierige opwinding. Tussen Wijk aan Zee en Egmond werd het baden voor de rest van de middag en de avond verboden. ,,dit was in zekere zin jammer" aldus de Heemskerkse politiecommandant, ,, want het was bloedheet op het strand. En het kan een doodgewone potvis zijn geweest"

 

5. Database nr.: 00218  
Duitse gasten bij baden verdronken
Drenkeldoden           (7 Augustus 1962)   
Den Burg (ANP) Bij de Koog op Texel is de 32 jarige Duits Pater J. Schweihofer uit Mertinnger (Beieren)verdronken Bij het zwemmen in de Noordzee verdronken . Zijn stoffelijk overschot werd op het strand aangetroffen. De geestelijke bracht zijn vakantie door in Castricum en was een dagje naar Texel gegaan.
Gistermiddag is een 53 jarige Duitse badgast de heer O.F. Nuz uit Bielefeld (Duitsland) in zee verdronken. Het stoffelijk spoelde op het strand aan. Het slachtoffer logeerde met zijn 15-jarige dochter in Heiloo bij een familielid . Hij zou vandaag 54 jaar geworden zijn.

 

6. Database nr.: 00229  
Vernietgde woningen in een aantal gemeenten
Verwoeste woningen           (29 februari 1964)   
Overgenomen uit Econ. Soc. Kroniek 1940 1945 Castricum.
 

7. Database nr.: 00508  
DRIE OPVARENDEN GERED
Strandingen           (14 Juni 1960)   
TWEE uren van angstige spanning hebben de twintigjarige schipper A.Sempke uit Yerzeke, zijn 23-jarige broer machinist W.Sempke op de garnalenkotter Wilhelmina W. R. 138. Vannacht om half Vijf is het houten scheepje op de kust gelopen tussen Wijk aan Zee en Castricum. in de branding sloeg de kotter lek. Het scheepje werd steeds verder naar de kust geslagen, terwijl het water tot in brug kwam. Om half zeven vanmorgen zijn drie opvarenden door de motorstrandreddingboot van Wijk aan Zee van boord gehaald.
 

8. Database nr.: 00513  
Ontslag rechtsvervolging
Duinen           (27 September 1960)   
Alkmaar, 10 Augustus In Augustus van het vorige jaar werd in de duinen bij Castricum een meisje uit Amsterdam door een jongeman eveneens uit Amsterdam met een revolverschot van het leven beroofd.
De arrondissementsrechtbank te Alkmaar deed hedenmorgen uitspraak in deze zaak. Op grond van de psychiatrische rapporten werd de jongeman niet toerekeningsvatbaar verklaard. Hij werd ontslagen van rechtsvervolging en ter beschikking van de regering gesteld ten einde op haar kosten te worden verpleegd.

 

9. Database nr.: 00635  
Badgasten gaan voor haaievin aan de haal
          (18 Juli 1964)   
AMSTERDAM.-Duizenden zwemmers langs de Noordhollandse kust tussen Wijk aan Zee en Egmond zijn dezer dagen uit en het warme strand opgejaagd, nadat tussen Heemskerk en Bakkum een haai gesignaleerd. ,,Althans een vin'' zo verzekerde ons de commandant van de politiepost in Heemskerk. Ik heb geen verstand van vissen, maar ze hebben mij verteld, dat het een tijgerhaai was.''
De Politieman, die op zoek was naar een vermist kind trof tegen vier uur de post van de reddingsbrigade van Bakkum volkomen verlaten aan, terwijl de jeugdigen leden van de post zo hard als zij konden met de reddingboot achter iets aan roeiden. Dat was de haai door mijn kijker kon ik de vin duidelijk zien." Het dier zwom met een snelheid van ongeveer drie kilometer per uur gelijk op met het naar het Noorden, het was eb en een groep badgasten , die op de droog gevallen zandbank meeliepen, konden het beest gemakkelijk bijhouden" , zo vertelde de politieman.Omdat onlangs bij Texel ook een haai is gesignaleerd, hebben de politiemannen het zekere voor het onzekere genomen en de aangrenzende politieposten gewaarschuwd. Bij Bakkum werd onmiddelijk de gevarenvlag gehesen, terwijl het nieuws langs de hele kust ook met megafoons en via de strandomroepinstallaties bekend gemaakt. Vooral onder de Duitse badgasten veroorzaakte dat een plezierige opwinding opwinding. Tussen Wijk aan Zee en Egmond werd het baden voor de rest van de middag en avond verboden. Dat was in zekere zin jammer'', aldus de Heemskerks politiecommandant,,want het bloedheet op het strand. En het kan best een potvis zijn geweest.

 

10. Database nr.: 00644  
Lijk aangespoeld
Drenkeldoden           (26 Juli 1960)   
Bij paal 43 is Maandag een stoffelijk aangespoeld van een naar schatting dertig- tot vijf en dertige jarige man. Het lijk heeft reeds zolang in het water gelegen dat indentificatie
niet mogelijk was. Men veronderstelt met het stoffelijk overschot van een schipbreukeling te doen te hebben. Het is overgebracht naar Castricum. Naar de indentiteit zal nog een nader onderzoek worden ingesteld.

 

11. Database nr.: 00647  
Gestrande kotter vlot
Strandingen           (17 Juli 1960)   
De Wieringer kotter Wr 136 Wilhelmina" die Dinsdagmorgen in de branding op een zandbank tussen Wijk aan Zee en Castricum aan Zee is gestrand en waarven de drie opvarenden werden gered door de motorstrandreddingboot van Wijk aan Zee is Donderdag vlot gebracht door de IJmuidense zeesleepboot ,,Simson''. Woensdagavond kreeg de bergingsmaatschappij opdracht tot berging van het in 1945 gebouwde houten schip. ER werden drie zware bergingspompen aan boord geplaatst om het water uit het visruim de machinekamer en het logies te verwijderen. Nadat de hele nacht was doorgewerkt bij laag wate, werd de Wr. 136 om half negen bij hoog water over de zandbank getrokken en in dieper water gebracht.Onder escorte van de motorreddingboot ,,Neeltje Jacoba'' ging het vervolgens naar de berghaven in IJmuiden. Het schip wordt naar een wef gebracht voor reparatie.
 

12. Database nr.: 00687  
Het stoffelijk overschot van Ted May uit Engeland de overmoedige Kanaalzwemmer is Woensdagmiddag
Drenkeldoden           (8 September 1960)   
Bij paal 47 bij Castricum aangespoeld
 

13. Database nr.: 00718  
Gestrande kotter vlot
Strandingen           (16 Juni 1960)   
De Wieringer kotter ,,Wilhelmina", de gistermorgen in de branding op een zandbank tussen Wijk aan Zee en Castricum aan Zee is gestrand, is vanmorgen vlot gebracht door de IJmuidense ,,Simson''. Zoals bekend was de bemanning van drie leden dinsdagavond al door de reddingboot van boord gehaald.
 

14. Database nr.: 00855  
Gestrande kotter weer vlot
Strandingen           (17 Juni 1960)   
Naar werf voor reparatie. De Wieringer kotter WR 136 Wilhelmina die dinsdagmorgen in de branding op een zandbank tussen Wijk aan Zee en Castricum aan Zee is gestrand en waarvan de drie opvarenden werden gered door de motorstrandreddingsboot van Wijk aan Zee, is vlot gebracht door de IJmuidense zeesleepboot Simson. Woensdag kreeg de bergingsmaatschappij opdracht tot berging van het in 1945 gebouwde houten schip. Er werden drie zware bergingspompen geplaats om het water uit het visruim, de machinekamer en het logies te verwijderen. Nadat de gehele nacht was doorgewerkt bij laag water, werd de WR. 136 vanochtend bij hoog water over de zandbanken getrokken en in dieper water gebracht. Onder escorte van de motorreddingsboot Neeltje Jacoba ging het vervolgens naar de bergingshaven in IJmuiden. Het schip wordt naar een werf gebracht voor reparatie.
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 7 maart 2020