Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de fotobeeldbank en de kunstbeeldbank

Vorige object       Volgende object

 
   
 

Database nr. : 504331
 
Titel : Gedenkplaat voor Jan Hoberg bij de ingang van
de R.K. begraafplaats.
Plaats/dorp : Castricum
Adres : Dorpsstraat 115
Datering : 1944
Beschrijving : Drie terroristen terechtgesteld.
DEN HAAG .. 14 April 1944. - Naar de Hohere und Polizeifuhrer "Nordwest" mededeelt, heeft het Polizeistandgericht Den Haag op 13 April 1944 de volgende Nederlandse onderdanen ter dood veroordeeld:
1. Den Ambtenaar Willem Lengton geboren 4 April 1917 in Zwolle, zonder vaste woon of verblijfplaats.
2. Den tekenaar Karel Schipper geboren 6 Maart 1919 in Den Haag, woonachtig in Den Haag.
3. Den kantoorbediende Jan Hoberg geboren 28 September 1925 in Oder-Amstel, woonachtig in Amsterdam.

De doodvonnissen zijn na onderzoek der gratiekwestie hedenochtend voltrokken. De terdoodveroordeelden hadden zich aangesloten bij terreurgroepen die betrekkingen hebben onderhouden met een onder communistische invloed staande terreurorganisatie en welke doel was de uitvoering van roofovervallen op distributiekantoren en gemeentehuizen, benevens moorden op in openbare dienst zijnde Nederlanders.

De ambtenaar Willem Lengton heeft deelgenomen op 1 Dec 1943 aan de overval op het distributiekantoor in Ochten (Gelderland). En op 25 Dec 1943 aan de overval op het gemeentehuis in Kesteren (Gelderland). Bij de overval in Ochten zijn o.m. ongeveer 3000 levensmiddelenkaarten met wapengeweld geroofd. In het gemeentehuis van Kesteren hebben Lengton en zijn medeplichtigen alle persoonsbewijsformulieren en de kaarten der cartotheek van het bevolkingsregister gestolen.

De tekenaar Karel Schipper heeft met andere leden van een in Amsterdam werkzame terreurgroep in Februari j.l. afspraken gemaakt over het vermoorden van een Nederlandsen ambtenaar van politie. De moord is verhinderd en Karel Schipper werd gearresteerd.

De kantoorbediende Jan Hoberg heeft op 15 Februari 1944 deelgenomen aan de overval op het gemeentehuis van Alkmaar, waarbij 500 distributiebescheiden en ongeveer f 550,- werden geroofd. Toen hij op de plaats van de misdaad gearresteerd werd, had hij een handgranaat in zijn bezit.

Na zijn arrestatie zou Jan zijn mishandeld in Alkmaar. Zijn ouders hadden daar geen zekerheid over, zoals blijkt uit de mededelingen van zijn vader bij de opgave voor de Erelijst van gevallenen. Van Alkmaar werd Jan overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Zijn ouders hebben nog eens een briefje van hem gekregen waarin met een nagelrand de boodschap was geprikt: "Ik breek mijn woord nooit", zoals op zijn bidprentje is vermeld. Op 12 april 1944 werd hij overgeplaatst naar de gevangenis in Scheveningen. Op 13 april 1944 sprak na een zitting van een half uur het Polizeistandgericht drie doodvonnissen uit. Op 14 april 1944 werd hij - 18 jaar oud - samen met de twee anderen gefusilleerd op de Waalsdorper vlakte. De laatste nacht bracht hij met zijn lotgenoten door op één strozak en 4 dekens, zoals een van hen schreef. Indrukwekkend is de afscheidsbrief van Jan aan zijn ouders, broers en zusters, geschreven nadat hij op 13 april zijn doodvonnis had gehoord. Deze brief ontvingen zijn ouders pas na de executie. Toen zijn vader op de ochtend van de 14e april de krant uit de brievenbus haalde, las hij daarin de officiële bekendmaking van de voltrekking van het vonnis.

Voor meer informatie zie Jaarboek 28-2005.
 
Fotograaf :
Collectie : WOC digitaal
Rubriek : Tweede Wereldoorlog
Subrubriek : Oorlogsgraven / -slachtoffers
Categorie : Foto: z/w
 
Google kaart :
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
Aangeleverd door :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 28 februari 2022