Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de fotobeeldbank en de kunstbeeldbank

SPECiale omgeving : 5   (externe gebruiker beeldbank)

Vorige object       Volgende object

 
   
 

Database nr. : 200051
 
Titel : Dit rijtje winkels in de Burgemeester Mooijstraat is vanaf de jaren vijftig sterk veranderd.
Plaats/dorp : Castricum
Adres : Mooijstraat, burgemeester 24, 26, 28
Datering : 1961
Beschrijving : Omstreeks 1960 genomen foto van een gedeelte van de Burg. Mooijstraat met van links naar rechts een gedeelte van de drogisterij van IJsbrand van Exter (De Vijzel) later Dekker Sport, de winkel van juwelier Plas (nr. 24) dateert van 1934.
De eerste bewoner van nr. 24 was Everardus van Randshuizen met een manufacturenwinkel. Van 1937 tot 1967 was juwelier Johannes Plas er gevestigd die daarna verhuisde naar de naastgelegen nieuwbouw. Hij werd opgevolgd door een reeks andere zaken: schoonheidssalon Marinel, Berry's Shop kindermode, damesmodeboetiek Marie Claire, Spiffy Mode en Flora Design.
Op nr 26 de winkel van zilversmid Latjes dateert van 1926. Theo Latjes kwam met zijn moeder, de weduwe Maria Latjes-Schoorel, in 1926 uit Amsterdam om zich in de Burgemeester Mooijstraat te vestigen. Latjes was meer dan alleen zilversmid. Hij repareerde ook brillen, spoortreintjes etc. Dit pand werd in 1966 alweer gesloopt om plaats te maken voor een nieuw winkelpand, waar Plas zijn juweliersbedrijf voortzette.
Op nr 28 het woonhuis, gebouwd in 1921, van Niek Jacobs, die er zich in 1923 met zijn vrouw en schoonmoeder vestigde. Hij werkte aanvankelijk op Duin en Bosch als kok en exploiteerde later een snackbar in de Dorpsstraat, het pand waar nu Restaurant 't Eethuysje gevestigd is. In 1977 kwamen woning en grond in handen van vervoersbedrijf Tervoort, dat er diverse plannen mee had die echter niet gerealiseerd werden In 1982 kocht Piet Grapendaal de boel op en opende er zijn kaaswinkel. Grapendaal was daarvoor reeds zeven jaar met een winkeltje in kaas en aanverwante artikelen gevestigd op Geelvinckstraat 1. Hoewel de winkel bleef bestaan, trok Grapendaal zich uit de zaak terug, om een handel in kerstpakketten te beginnen in een loods op het achterterrein.
 
Fotograaf :
Collectie : Stuifbergen
Rubriek : Bedrijven en bedrijvigheid
Subrubriek : Handel / detailhandel
Categorie : Dia zwart_wit
 
Google kaart : 52.5463321, 4.659977899999999
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
Aangeleverd door :
 

 

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 22 december 2020