Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de fotobeeldbank en de kunstbeeldbank

SPECiale omgeving : 5   (externe gebruiker beeldbank)

Vorige object       Volgende object

 
   
 

Database nr. : 002340
 
Titel : Het huisje van Pieter Mooij naast de zaak van drogisterij Portegies.
Plaats/dorp : Castricum
Adres : Mooijstraat, burgemeester 5
Datering : 1930
Beschrijving : Het pand op nr. 5 bestond reeds in 1895. Eigenaar en bewoner was toen de uit Egmond-Binnen afkomstige Pieter Mooij, die ook nog in 1943 als eigenaar wordt genoemd, het jaar waarin de woningen en winkels in de Burgemeester Mooijstraat op last van de bezetter moesten worden ontruimd en er dus tot de bevrijding geen activiteiten meer konden worden ontplooid. Pieter was voorheen veehouder op Zeeveld.
Direct na de oorlog vestigden zich op nr. 5 twee dames, waarvan omwonenden de indruk hadden, dat ze niet onbemiddeld waren: de weduwe Bet Hogenstijn-Grapendaal, die in 1954 overleed en haar zuster Antje Grapendaal, die in 1964 naar elders verhuisde. Hun beider vader was Freek Grapendaal, die onder meer de boerderij Starrenburg aan de Bleumerweg bezat.
De weduwe heet Almoed Rebecca (Bet) Grapendaal-Hogenstijn (geb. 19-10-1864 overl. 25-2-1954) Ze had twee dochters: Antje Grapendaal (geb. 11-03-1891 overl. 27-01-1970) en Elisabeth Adriana (Jane) Grapendaal (geb. 24-4-1893 overl. 31-8-1992). Tante Bet en haar dochter Antje zijn begraven bij de Ned. Hervormde kerk. Antje en Jane zijn in 1964 verhuisd naar de Henri Schuijtstraat 21. Jane Grapendaal is later verhuisd naar verzorgingshuis "Geesterheem" in Uitgeest en is aldaar op 99-jarige leeftijd overleden
In 1964 kreeg het pand een geheel andere bestemming. Het werd verbouwd tot magazijn, waarna er een chocoladesorteerderij van de fa. Verkade werd gevestigd, beheerd door Ber Castricum. Huidige Castricummers, die toen in de kinderleeftijd waren, hebben daar aangename herinneringen aan, want er werd nogal eens chocola uitgedeeld. Ca. 1975 werd het pand in gebruik genomen door de NMB-bank, die het in 1981 vrijwel geheel liet slopen om er een nieuw bankgebouw, met bovenverdieping, voor in de plaats te zetten. Nu huist er de ING-bank.
 
Fotograaf :
Collectie : WOC
Rubriek : Dorpsgezicht
Subrubriek : Woning
Categorie : Foto: z/w
 
Google kaart :
 
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
Aangeleverd door :
 

 

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 12 februari 2020