Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de informatiebank artikelen en documenten

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Documentnummer : 12445
 
Titel : Jong stel begint brasserie in Castricum

'Beentjes is een bekende naam, die moeten wij nu waarmaken'
Auteur :
Datering : 09 augustus 2000
Beschrijving : CASTRICUM - Op 31 juli kregen Barry Beentjes en Manu Michel de bevestiging dat het pand op
de hoek Dorpsstraat-Burgemeester Mooijstraat van hen was, een dag later was hun brasserie
Bij Beentjes al open. ,,Dat is het voordeel van het feit dat mijn vader eigenaar is van
Het Eethuijsje. We konden zo gebruik maken van zijn voorraden'', lacht Beentjes.

Het is inmiddels de derde keer in vier jaar dat het horecapand wisselt van eigenaar;
Bij Beentjes is de opvolger van Bekokstoverij Onder de Pannen en daarvoor zat
Bistro Magnifique er in. ,,Waarom zij niet zijn doorgegaan weet ik niet'', aldus Beentjes.
,,Aan de locatie zal het niet liggen, want die is echt schitterend. Ik weet wel dat wij
een groot voordeel hebben: we zijn met z'n tweeen. Dat is echt onze kracht, dan kun je
elkaar opvangen en is het minder zwaar.''

Vuurdoop

Want zwaar is het, daar kwam het tweetal al snel achter. ,,De eerste avond was meteen een
echte vuurdoop, we hadden veertig mensen in de zaak. Mijn vader heeft in Het Eethuijsje
ook wel wat reclame voor ons gemaakt. Hij belde op een gegeven moment op dat er bij hem
mensen binnenkwamen om te melden dat ze even bij z'n zoon gingen kijken. Het Eethuijsje
zit ook vrij snel vol en dan kan hij mensen naar ons doorsturen. Ik hoop dat we dat ooit
ook andersom kunnen doen.'' Een voordeel, vindt Beentjes, maar ook wel een beetje een
nadeel. ,,Ik moet als 'de zoon van Jan Beentjes' in Castricum wel echt m'n naam
waarmaken.''
De keuze voor de naam Bij Beentjes lag voor de hand. ,,Het is een hele bekende en dus
vertrouwde naam in Castricum'', legt Beentjes uit. ,,Eigenlijk was het een idee van mijn
moeder. Het klinkt oer-Hollands en dat is het hier ook. Ik ben een Hollandse boerenjongen
en dit is een echte oer-Hollandse brasserie. Brassen zie ik ook als het oud-Hollandse
woord voor lekker eten, en dat willen we de mensen hier bieden. We zijn geen restaurant
zoals het Eethuijsje, maar zeker ook geen cafe. De mensen komen hier om gezellig en snel
iets te eten.''

Ervaring

Aan ervaring ontbreekt het bij Beentjes (28) en zijn vriendin Manu Michel (25) niet. Hij
werkte jarenlang in een Amsterdams vijfsterrenhotel en hielp zijn vader vaak in de keuken
van Het Eethuijsje. Zij heeft in allerlei bars, restaurants en eetcafes in heel Nederland
gewerkt, van Arnhem tot Amsterdam.
,,Je merkt wel dat het hier heel anders is dan in een grote stad'', vertelt ze. ,,In een
stad is iedereen veel afstandelijker, je kent er eigenlijk niemand. Hier komt iedereen
zich voorstellen en willen ze allemaal wel even een praatje maken, heel apart.'' Vooral op
vrijdag, de traditionele marktdag in Castricum, is het de hele dag een komen en gaan van
marktbezoekers en -kooplui die even snel een kopje koffie komen drinken en in het
voorbijgaan maar wat graag willen kennismaken met de nieuwe eigenaars. ,,Hartstikke
gezellig'', vindt Michel.
Aan de inrichting is nauwelijks iets veranderd. ,,We willen misschien nog wat wijzigen,
maar dat zien we in de loop der tijd wel'', aldus Beentjes. Wel heeft hij plannen het
terras uit te breiden aan de kant van de Burgemeester Mooijstraat. ,,Er moet dan eerst een
muurtje komen, anders is het met al die auto's te gevaarlijk'', legt hij uit. ,,De
aanvraag ligt inmiddels bij de gemeente en ik hoop dat we toestemming krijgen. We hebben
nu wel een aantal stoelen buiten, maar dat mogen er wat mij betreft best meer worden.''

Kokkerellen

In ieder geval kan er, als het aan Beentjes en Michel ligt, in Brasserie Bij Beentjes
lekker worden gegeten. De fijne kneepjes van het koken leerde Beentjes van zijn vader.
,,Hij is dan ook mijn grote voorbeeld. Kokkerellen heb ik altijd al leuk gevonden, alleen
heb ik er nu thuis weinig tijd meer voor, dat is wel jammer.''
Op de kaart staan verschillende vlees- en vissoorten, die door de klant met verschillende
sauzen kunnen worden gecombineerd. ,,De sauzen zijn dus niet gerechtsgebonden'', legt
Beentjes uit, die alle sauzen overigens zelf maakt. ,,Je kunt de sate dus gewoon met
satesaus eten, maar bijvoorbeeld ook met een stroganoffsaus als je dat lekkerder vindt.''
Brasserie Bij Beentjes is dagelijks van tien uur 's morgens tot tien uur 's avonds open.
,,We hebben wel besloten om vanaf 1 september op dinsdag dicht te gaan'', aldus Beentjes.
,,Bijna alle horecagelegenheden in Castricum zijn op maandag gesloten, dus dan kunnen ze
op die dag wel bij ons terecht. Op dinsdag hebben wij dan onze vrije dag.''

1 zwart wit foto maakt deel uit van het artikel.
Barry Beentjes en Manu Michel in hun Brasserie Bij Beentjes.

Foto Ronald Goedheer
 
Soort : Krantenartikel
Naam krant : Dagblad Kennemerland
Jaargang/nummer :
Plaats : Castricum
Straat/wijk : Dorpsstraat
Medium : Krantenartikel (kopie)
Rubriek : Horeca
Subrubriek :
Plaatsing : A4-01
Archiefdoos-map-nr. : 8-5-194
 
 

Vorige object   Volgende object

 

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 29 augustus 2022