Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de informatiebank artikelen en documenten

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Documentnummer : 12437
 
Titel : Voorzitter Beentjes wil nieuw begin maken
Auteur : Jacky de Vries
Datering : 24 maart 2000
Beschrijving : Gesprek van de Week

CASTRICUM - Wat Jan Beentjes is, is hij in hart en nieren. Castricummer bijvoorbeeld. En
'horecaman'. ,,Je zou kunnen zeggen dat ik in een restaurant geboren ben,'' zo heeft hij
meermalen gezegd. Sinds kort is de 51-jarige restauranteigenaar ook nog voorzitter van een
nieuwe regionale afdeling van Horeca Nederland. Ook deze functie neemt hij bloedserieus.
,,We moeten met zijn allen zorgen dat het besef van normen en waarden terugkeert.''

Van onze verslaggever JACKY DE VRIES

De afdeling Castricum, Akersloot, Limmen en Uitgeest (CALU) van Horeca Nederland werd twee
weken geleden opgericht. Deze organisatie gaat voortaan de belangen behartigen van de
horeca-ondernemers in de vier dorpen. Een samenwerking met het oog op de toekomst, want
het is vrijwel zeker dat de eerste drie dorpen over anderhalf jaar een nieuwe gemeente
gaan vormen. Het is bovendien nog altijd mogelijk dat Uitgeest zich daar vroeg of laat bij
voegt.
Horeca CALU kampt wel met een erfenis. Vooral in Uitgeest en Castricum is horeca een
veelbesproken onderwerp, het zou er een bron zijn van overlast en andere ergernis. Daarnaast
verweten de gemeentebestuurders de uitbaters soms onverantwoord beleid. Er vond steeds
overleg plaats tussen de beide partijen, al leverde dat niet altijd wat op.
Beentjes weet daar alles van. Hij was bijvoorbeeld een van de krachten achter het
voormalige Castricumse Horeca Verbond (CHV), de belangenorganisatie die jarenlang met de
gemeentebestuurders in Castricum om de tafel zat. Soepel verliep dat overleg nooit en
uiteindelijk leed het dan ook schipbreuk. Maar het CAL is verleden tijd en wat de
voorzitter van CALU betreft kan er met een schone lei begonnen worden.

Visie

Eem betere voorzitter voor de organisatie is er misschien niet denkbaar. Beentjes komt
over als een integer mens. Ook als iemand met verstand van zaken, als iemand met een visie
en tegelijkertijd als iemand die liever geen woord te veel zegt. ,,Ik wil eigenlijk niet
op beleidszaken ingaan'', zegt hij, terwijl hij aan een van de tafeltjes zit van zijn
restaurant 't Eethuysje. In zijn kokskostuum. ,,Als bestuursleden hebben we maandag onze
eerste vergadering, daar zullen we gezamenlijk een beleid bepalen. Ik kan er dus in mijn
eentje niet op vooruitlopen.''
Als regionale afdeling van Horeca Nederland vormen de horeca-ondernemers eindelijk een
belangrijke partij. ,,We zien ons nu gesteund door een grote organisatie'', aldus
Beentjes. ,,Dat had het Horecaverbond in Castricum bijvoorbeeld niet. Ook de
gemeentebesturen kunnen er baat bij hebben. Horeca Nederland beschikt over heel veel
ervaring en heel veel gegevens.''
CALU gaat op tal van terreinen van zich laten horen. De organisatie moet met de overheden
gaan onderhandelen over de aanpak van para-commercie bijvoorbeeld, verenigingen die zich
met horeca-activiteiten bezighouden, zonder daar de benodigde vergunningen voor te hebben.
Daarmee is er volgens de ondernemers sprake van oneerlijke concurrentie. Ook verbeteringen
binnen de horeca-opleidingen zijn een punt waar de organisatie zich volgens Beentjes voor
kan inzetten. Daarnaast komen natuurlijk ook de heikele onderwerpen aan de orde, zoals de
sluitingstijden. ,,Maar een visie hierop moeten we nog ontwikkelen'', benadrukt de
Castricummer.

Beentjes is introvert, verlegen bijna. ,,Ik heb ooit voor de Koningin gekookt'', zegt hij,
als hem gevraagd wordt naar zijn staat van dienst. ,,Vermeld dat maar niet'', zegt hij dan
ineens. ,,Ik wil niet hoogdravend overkomen.'' Maar als het er op aan komt weet hij ook
zijn mannetje te staan. Zo liep hij vorig jaar eens boos weg tijdens een overleg van het
CHV met de gemeente Castricum. Beentjes, en zijn mede-bestuursleden met hem, wacht de
moeilijke opdracht om de verhouding met de plaatselijke overheden weer vlot te trekken.
,,Ik zou niet weten waarom we niet met een schone lei zouden kunnen beginnen'', stelt hij.
,,We hebben een gezamenlijke taak, een belangrijke taak. Daar kunnen we ons beter op
concentreren.''

Toerisme

Misschien wel de belangrijkste taak is wat je het toeristisch ontplooien van de regio zou
kunnen noemen. ,,Toerisme is een van de meest winstgevende bedrijfstakken'', weet de
voorzitter. ,,De horeca speelt er een belangrijke rol in. Die nieuw te vormen gemeente
moet het voor een groot deel van het toerisme hebben.''
En daar liggen volgens Beentjes volop mogelijkheden. ,,De nieuwe gemeente CAL, en zeker
als Uitgeest zich er ook bij aansluit, heeft alles in zich. Duinen, strand, polderland,
een meer en mooie dorpen. Alles wat Nederland te bieden heeft in een. We moeten de handen
ineenslaan om daar iets moois van te maken. De ondernemers, de beleidsmakers, iedereen
die er wat over te zeggen heeft. We moeten ook inspelen op de ontwikkelingen: Misschien
dat ooit het terrein van Duin en Bosch vrijkomt, daar zou een soort Papendal van gemaakt
kunnen worden. Het is een voorbeeld, daar zou over gesproken moeten worden.''
Van Beentjes zou je in eerste instantie zo'n voortrekkersrol niet verwachten. Hij leeft
voor de horeca, maar dan vooral voor het ambacht. Hij groeide er in op. ,,Ik weet niet
beter'', zegt hij. ,,Van jongs af aan ben ik er mee bezig, ik ben als het ware in een
restaurant geboren. Mijn ouders runden hotel-restaurant Funadama, dat bedrijf heb ik toen
overgenomen. Later heb ik verschillende andere zaken gehad. In Castricum en daarbuiten.''
,,Ik zou niet iets anders willen doen'', vervolgt hij. ,,Alle facetten boeien me. Het
koken, de omgang met mensen. Zorgen dat ze tevreden naar huis gaan, dat is mooi. Het geeft
een heerlijk gevoel om te zien dat je klanten zich vermaken. Daar draait het om in dit
vak. Je moet niet in korte tijd rijk willen worden, zoals sommige ondernemers zich
voornemen. Zo werkt het niet. Je bent er voor de klanten. Ik werk zes dagen in de week en
op mijn vrije dag houd ik me bezig met de boekhouding.''

Jongeren

Maar toch interesseren ook de randzaken hem genoeg om zich daar ook voor in te zetten.
,,Ik ben een geengageerd mens'', legt Beentjes uit. ,,Ik kijk niet alleen naar mijn eigen
zaak, mijn eigen wereldje. Ook de zaken eromheen houden me bezig. De jongeren
bijvoorbeeld. Het steekt me hoe sommige beleidsmakers over hen praten, bijna alsof het
criminelen zijn. Zo wordt ook wel eens over horeca-ondernemers gepraat en dat doet me
pijn. Die cultuur moet veranderen. Martin Sneijder van het CHV en ik hebben ook wel eens
tegen elkaar gezegd: 'joh, we zouden eigenlijk een politieke partij moeten oprichten. Voor
de belangen van de jeugd, of voor de belangen van de horecabezoekers.''
,Zo zou het niet moeten. Laten we eens met zijn allen om de tafel zitten, iedereen die te
maken heeft met kinderen. De opvoeders, de politie, de horeca-ondernemers, de bestuurders.
Opdat we samen ervoor zorgen dat het besef van normen en waarden terugkeert in de
maatschappij. Als er jongeren zijn die overlast veroorzaken is dat niet alleen de
verantwoording van de horeca-ondernemers.''

Agenten

,,Maar die weten vaak wel wat er speelt'', zegt de voorzitter. ,,Als beleidsmaker kun je je
oor daarom best eens bij hen te luisteren leggen. Zoals het vroeger ging, dan kwam een
agent elke week even je zaak binnen om een praatje te maken. Nu zie je bijna geen agenten
meer op straat.''
Beentjes gelooft er stellig in: ,,Er moet weer gepraat worden. Met zijn allen een toekomst
opbouwen, dat is wat moet gebeuren.''

1 zwart wit foto maakt deel uit van het artikel.
Voorzitter J. Beentjes van Horeca CALU: 'We moeten er met zijn allen voor zorgen dat het
besef van normen en waarden weer terugkeert.'

Foto Ronald Goedheer
 
Soort : Krantenartikel
Naam krant : Dagblad Kennemerland
Jaargang/nummer :
Plaats : Castricum
Straat/wijk :
Medium : Krantenartikel (kopie)
Rubriek : Horeca
Subrubriek :
Plaatsing : A4-01
Archiefdoos-map-nr. : 8-5-186
 
 

Vorige object   Volgende object

 

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 26 augustus 2022