Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de informatiebank artikelen en documenten

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Documentnummer : 00634
 
Titel : De St. Pancratiustoren te Castricum Laatste herinnering aan vergane glorie
Auteur :
Datering : 19 maart 1941
Beschrijving : Artikel over de oude St. Pancratiuskerk te Castricum, dat aanvangt met enkele citaten uit de aantekeningen van de 'romantische zanger' van Kennemerland, Hofdijk:
- De kerk, voorheen toegewijd aan St. Pancras, draagt op een verweerde steun, die vroeger boven de ingang zal hebben gestaan maar nu ter linkerzijde van de toren is ingemetseld het jaarmerk Anno XII en XIX.
- Het kasteel van Kinheim (later Cronenborch) is waarschijnlijk van Romeinse oorsprong. De grondslag, een eenvoudige vierkante, maar uitgebreide vorm, die zeer goed met een Romeinse sterkte overeenkomt, heette vroeger het Huis te Castricum en had zijne eigene Heeren uit het geslacht van dien naam.
Het artikel vervolgt:
Op de plaats van het verdwenen kasteel werd later een boerderij gebouw, de hoeve Kronenburg, onder wiens fundamenten volgens alle experts zeer belangrijke informatie is te vinden over de geschiedenis van Castricum. In grove trekken komt die op het volgende neer. Toen het kasteel eenmaal gebouwd was ontwikkelde zich rondom de sterkte enig dorpsleven, omdat het personeel van het Huis te Castricum talrijk was en vele behoeften had. Dit vormde de aanzet tot de nederzetting, die haar voltooiing als dorp bereikte, toen in de 13e eeuw (men noemt het jaartal 1219, maar dat schijnt niet juist te zijn) de kerk van St. Pancras het middelpunt van de gemeenschap werd. Het kerkje was aanvankelijk een zeer eenvoudig gebouw, opgetrokken uit tufsteen, maar al voorzien van gewelfde bogen en gotische vensters. De toren ontbrak nog, evenals het koor, dat in 1450 werd bijgebouwd. De ouderdom der toren is volgens de ten dienste staande gegevens, die zijn verzameld door A.J. van Rossum du Chattel, ambtenaar van de rijksarchieven, niet bekend.
Omtrent 1390 is er een vermelding van de kerk i.v.m. de Hoekse en Kabeljouwse twisten. Reinoud van Brederode was door hertog Albrecht van Beieren benoemd tot Baljuw van Kennemrland, i.p.v. de Kabeljouwse edelman Jan van Bloemenstein, die werd afgezet. Op weg naar Kennemerland viel Reinoud ergens in de duinen onder Wijk aan Zee in een hinderlaag. Hij wist met achterlating van drie doden te ontkomen en vluchtte in de kerk van Castricum, waar hij werd bevrijd toen de getrouwe Castricummers zijn vijanden hadden verslagen. Eendrachtig had de kleine gemeenschap van Castricum haar Baljuw beschermd.
Later verhaalt de geschiedenis van de vele jammerklachten, die werden geuit door vouwen en kinderen, die tijdens de pludering van Castricum door de Spanjaarden in panische schrik de vertrouwde St. Pancras binnen vluchtten, terwijl rond de kerk moord en doodslag werden gepleegd.
Veel heeft de St. Pancras meegemaakt. Voor de Hervorming waren er op de altaren van St. Nicolaas en van Maria twee vicariƫn gesticht, welke in later tijd verloren zijn gegaan.
Eerste predikant was Jan Pieterszoon, die in 1584 uit Den Haag naar Castricum kwam en 21 november 1586 overleed, zoals de grafsteen vermeldt.
 
Soort : Krantenartikel
Naam krant : De Tijd
Jaargang/nummer :
Plaats :
Straat/wijk :
Medium :
Rubriek :
Subrubriek :
Plaatsing :
Archiefdoos-map-nr. :
 
 

Vorige object   Volgende object

 

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 24 november 2012