29 augustus 2018

Fietstochten en wandelingen kopen in de winkel van Oud-Castricum

Fiets of wandelroute 75 jaar bevrijding

Overzicht fietstochten

 1. fietstocht: een rondje Castricum
 2. fietstocht: Castricum, Akersloot, Limmen en Bakkum
 3. fietstocht: Schulpvaart route
 4. fietstocht: 75 jaar bevrijding

Overzicht wandelingen

 1. Wandeling: Rond de kerk van Castricum
 2. Wandeling: Baccummer Ban
 3. Wandeling: Geestenroutes
 4. Wandeling: Maer- of Korendijkroute
 5. Wandeling: Oude dorpskom
 6. Wandeling: Strandwallen
 7. Wandeling: Tijdpad, de Heerlijkheid Castricum
 8. Wandeling: Voetsporen van Hilde
 9. Wandeling: Bruisend Bakkum-Zuid
 10. Wandeling: Het 8’je van Castricum
 11. Wandeling: 75 jaar bevrijding

Prijzen: zie winkel overzicht.

Wandeling Strandwallen

Locatie: Akersloot. Lengte: 7 – 5,5 – 4 km. Dit boek staat garant voor vier aansluitende wandelingen door de heerlijkheid Akersloot. Een Westelijke Strandwalroute van 4 km, een Binnengeesterpolderroute van 7 km, een Veenweideroute van 5,5 km en een Koogdijkroute van 4 km. De tekst is van Lia Vriend – Vendel. Het oude waddeneiland Akersloot met zeer oude sporen van bewoning bestaat uit een achttal buurtschappen.
Het boekje is verkrijgbaar voor de prijs van 3,95 euro bij de Werkgroep Oud-Castricum, bij de VVV in Castricum en natuurlijk bij de Historische Vereniging Oud Akersloot.

⬆️

Wandeling Baccummer Ban

Locatie: Bakkum. Lengte: 7 km.  Een wandeling door de heerlijkheid Bakkum. De route voert door de beboste binnenduinrand, langs een rustiek dorpsgedeelte en door open polderland met 12e eeuwse dijkjes (de Baccummer Ban) en oude hoeven. In natte tijden zijn laarzen aanbevolen.
De tekst is van Ernst Mooij lid van de werkgroep Oud-Castricum. De route is verkrijgbaar voor 3,95 euro bij de Gemeente Castricum, bij de VVV in Castricum en bij de Werkgroep Oud-Castricum in De Duynkant.

⬆️

Rondwandeling in de oude dorpskom

Locatie: Castricum.  Lengte: 700 meter. ‘Een rondwandeling in de oude dorpskom’ beschrijft een wandeling door de oude buurtschap rond de oude Pancratiuskerk (Dorpskerk). Het wandelboekje van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum is in 2007 mede vanwege het veertigjarig jubileum uitgebracht.
Tijdens de rondwandeling, ongeveer 700 meter lang, kunt u kennis maken met de sfeer van vroeger in de buurtschap Kerkbuurt. In de oude dorpskom van Castricum neemt de dorpskerk, de oude Pancratiuskerk die dateert van omstreeks 1100, een markante plaats in. De route begint rondom deze kerk met begraafplaats, vervolgens door een stukje Dorpsstraat, door de Schoolstraat, Overtoom en weer terug in de Dorpsstraat. U wandelt sfeervol met het A5-gidsje waarin de bijzonderheden, inclusief plattegrond, staan vermeld.
Het routegidsje is voor 2 euro verkrijgbaar in ‘De Duynkant’ aan de Geversweg 1b – Castricum.

⬆️

Routeboekje In de voetsporen van Hilde

In de voetsporen van Hilde

Locatie: Castricum. Lengte: 6,5 km. Een wandeling door een Castricums dorpsgedeelte met een historisch en archeologisch verleden. Hilde leefde in de tweede helft van de 4e eeuw. Via allerlei bezienswaardigheden brengt deze routebeschrijving de geïnteresseerde wandelaar naar de omgeving waar archeologen met haar skelet in contact zijn gekomen. Was zij wel een Friezin?
De wandeling start vanaf het Westerplein achter het station (4 km). De verkorte wandeling start tegenover de Rollerusstraat (2.5 km). Zie voor de startpunten het routekaartje achter in dit boekje.
Het routeboekje kost 2,50 euro.

⬆️

Wandeling Maer- of Korendijkroute

Locatie: Castricum. Lengte: 8 km. Er is een fraaie wandelroute uitgezet in de heerlijkheid Castricum, nl. de Maer- of Korendijkroute. De nadruk van de route ligt op de binnenduinrand en de polders. De wandeling gaat daarna via een rustiek dorpsgedeelte naar de dorpskom van Castricum. In de handige wandelgids wordt aandacht besteed aan de natuurlijke en menselijke krachten die het ons omringende landschap vorm hebben gegeven. Het gaat dus niet alleen om ‘natuur’ of alleen om ‘cultuur’. Juist het leren ontdekken van de wisselwerking tussen beide maakt een wandeling als deze zo fascinerend.
De wandelgids helpt de wandelaar bij die ‘leestocht’ op weg, met behulp van kaart en uitgebreide routebeschrijving. Ga letterlijk op weg door de geschiedenis, op zoek naar de mensen die dit landschap vroeger vorm gaven.
De gids is samengesteld door ons werkgroeplid Ernst Mooij en is voor 3,95 euro verkrijgbaar op het gemeentehuis en bij de VVV in Castricum en bij de Werkgroep Oud Castricum.

⬆️

Tijdpad, Wandelen door de Heerlijkheid Castricum

Locatie: Castricum. Lengte: 10 km. Een ontdekkingstocht door het duin en zijn geschiedenis. Het vijfde boekje in de reeks Wandelen door de Heerlijkheid Castricum. Een ontdekkingstocht door het duin en zijn geschiedenis.
Najaar 2010 belde Jan van Willigen met Rino Zonneveld en vertelde dat zijn ommetje (Jan deed mee aan de Ommetjes-Prijsvraag) alsnog door Landschap Noord-Holland werd gewaardeerd. Zijn vraag daarbij was om de route cultuurhistorisch en archeologisch van enige inhoud te voorzien. Zo werd werkgroep Oud Castricum betrokken. Duinkerker Kapers, Slag bij Castricum, Romeinen, Tweede Wereldoorlog, zijn slechts 4 van de 33 kijkpunten.
Ook werd het idee geboren daarbij een boekje te produceren zoals er al vier door uitgeverij Open Kaart waren geproduceerd. De serie Wandelen in de Heerlijkheid: Castricum (Korendijk), Bakkum (Baccummer Banroute) door Ernst Mooij en de routes van Lia Vriend (Akersloot en Limmen) konden aangevuld worden met een route in het duingebied.
Contact werd gezocht met PWN en met gemeente Castricum en natuurlijk was Landschap Noord-Holland daar steeds bij betrokken. Zonder die medewerking was de route niet geworden tot wat nu samen tot stand is gebracht.
Bureau Lopende zaken en Uitgeverij Open Kaart kwamen in beeld om de verzamelde gegevens te redigeren tot dit boekje. Er kwam een verbindingsroute naar Bakkum via Duinenboschpad bij.
Gepresenteerd op 8 september 2012 ‘Groen van Toen weekend’. En de lokatie Hof van Kijk-Uit. Prachtig!

Deze route, het Tijdpad, inclusief een QR-code willen we graag met U delen. Volgens onze subjectieve waarneming is het een van de mooiste gevarieerde wandelingen in de achtertuin van Castricum.
In maart 2016 is de tweede herzien druk verschenen.
Voor 3,95 euro te koop bij Boekhandel Laan, VVV, Archeologisch Informatie Centrum Huis van Hilde, Hof van Kijk Uit, Bezoekerscentrum De Hoep, Werkgroep Oud-Castricum, Strandvondstenmuseum en Webwinkel van Landschap Noord-Holland.

⬆️

Wandeling De Geestenroutes

Locatie: Limmen. Lengte: 6 – 8,5 – 10 km. De geschiedenis van het Limmense landschap openbaart zich in drie aansluitende routes door de heerlijkheid Limmen. De Nesroute van 6 km, de Westergeestroute van 8,5 km en de Oostergeestroute van 10 km. De tekst is van Lia Vriend-Vendel. De wandelingen gaan door acht zeer oude buurtschappen.  Langs vaarten en stetten en langs oude met heggen afgezette akkers loopt U deze wandelingen en proeft U het verleden. Het routeboekje is voor 3,95 euro te koop bij de Werkgroep Oud-Castricum, bij de VVV in Castricum en natuurlijk bij de Stichting Oud-Limmen.

⬆️

chw boekje

Wandeling: Bruisend Bakkum-Zuid

Bakkum-Zuid heeft meer geschiedenis dan je denkt!

Een rondwandeling met aardige informatie over Bakkum-Zuid. Het gebied Van Zeeweg tot Zanderij. Je wandelt langs eeuwenoude wegen en hoort wie daar woonden en werkten. Je hoort over de bedrijvigheid van het schelpenvissen. 

Deze wandeling en de audiotour zijn gemaakt door Rino Zonneveld, vrijwilliger bij Werkgroep Oud-Castricum. U kunt de wandeling en de audiotour bekijken/beluisteren op de website van izi.Travel. Om de wandeling te lopen kunt u gebruik maken van de (gratis) app van izi.TRAVEL.

⬆️

Wandeling: het 8’je van Castricum

Een rondwandeling langs dertien cultuurhistorische plekken in het dorp Castricum. De afstand is ongeveer vijf kilometer en duurt één uur.

Deze wandeling is gemaakt door: Rino Zonneveld van Werkgroep Oud Castricum en Sander Weel van het Ondernemersfonds Castricum.
De wandeling en de audiotour kunnen gratis bekeken/beluisterd worden op de website van izi.TRAVEL. Om de wandeling te lopen kunt u gebruik maken van de (gratis) app van izi.TRAVEL.

⬆️

Fietsen door Castricum, Akersloot, Limmen en Bakkum

Locaties: Akersloot, Bakkum, Castricum, Limmen. Lengte: 9 – 17 – 12 – 22 km. Fietsen door de Heerlykheden van Castricum, Akersloot, Limmen en Bakkum tussen duinen en Alkmaardermeer. De vier routes gaan langs de cultuurhistorische rijkdom van deze kernen. De rijkdom betreft gemeentelijke, provinciale en rijksmonumenten én aardkundige en archeologische monumenten. In het routeboekje en via de QR-codes in het boekje en op de borden treft U een veelheid aan informatie.
Vanaf 16 april 2014 op vele verkooppunten verkrijgbaar. In 2016 herdruk. De prijs van dit boekje is € 3,95.

⬆️

Fietsen de Schulpvaart route

Locatie: Akersloot, Castricum, Limmen. Lengte: 31 km. Een fietsroute van 31 km langs weiland en waterlopen, door dorpskernen, langs molens en over oude dijkjes. Startpunten zijn: Station Castricum, de oude dorpskerk te Limmen of de oude dorpskerk in Akersloot. Het is een uitgave van de drie historische verenigingen Castricum, Akersloot en Limmen. Veel plezier in de groene ruimte en tip: neem een verrekijker mee. Het boekje is te downloaden als PDF: Schulpvaartroute. Van deze fietstocht kunt u ook gratis een audioroute van deze fietstocht beluisteren en downloaden. Om de route te fietsen, kunt u gebruik maken van de (gratis) app van izi.TRAVEL.

Fietsroute een rondje Castricum

Locatie: Castricum. Lengte: 20 km. Een fietstocht van zo’n 2,5 uur. De route voert via de Beverwijkerstraatweg en Noordermaatweg naar de Heemstederweg. Dan via het Buitendijkspad naar Limmen en over de Westerweg en Zanddijk over Bakkum terug naar het startpunt. Onderweg stapt U bij minstens zestien wetenswaardigheden van de fiets om de natuurlijke en cultuurhistorische landschapskenmerken te ervaren. De route is ongeveer 20 km. De tekst is van Ernst Mooij en in feb 2015 herzien door Rino Zonneveld, beiden lid van de Werkgroep Oud-Castricum. Het boekje is te downloaden via deze link: Een rondje rondom Castricum.

⬆️

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties