Provincie Noord-Holland bouwt een uniek huis, een plek waar 10.000 dozen met archeologische vondsten komen te staan en waar iedereen de archeologie van Noord-Holland kan ontdekken. Een team van specialisten werkt aan de realisatie, bijvoorbeeld door een architectonisch gebouw te maken, hypermoderne presentaties te ontwerpen, de mooiste vondsten klaar te maken voor tentoonstelling, door kleren te maken voor de mensfiguren die je er kunt gaan zien. In aanloop naar de realisatie van het Huis van Hilde passeren in deze rubriek alvast enkele vondsten de revue. Een voorproefje dus van alle schatten die het Huis van Hilde straks zal bewaren.
Bij de Stichting Werkgroep Oud-Castricum, op een steenworp afstand van het Huis van Hilde, kwamen woensdagavond de leden met een passie voor archeologie bij elkaar. Zij legden de laatste hand aan een deel van de archeologische collectie om deze klaar te maken voor overdracht aan het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Noord-Holland. Het depot staat nu nog in Wormer, maar barst uit zijn voegen. Dat is de aanleiding voor de bouw van het nieuwe depot Huis van Hilde; meer ruimte voor de vondsten en een toegankelijker gebouw op een drukbezochte plek bij het station van Castricum.
De werkgroepleden hebben zich de afgelopen maanden vol toewijding gebogen over de dozen van oude opgravingen, zoals die aan de Cieweg en aan de Willem de Rijkelaan in Castricum. Daar vond in 1971 een opgraving plaats. De dozen zien er authentiek oud uit, net als de documentatie die erbij hoort. Tegenwoordig zijn de depoteisen veel strenger, vandaar dat de vondsten opnieuw worden verpakt, in zuurvrije dozen. Doordat alle vondsten een etiket hebben met alle informatie over de precieze vindplaats, kan ook jaren later nog onderzoek worden gedaan naar het verhaal achter deze vroeg-middeleeuwse plek in Castricum.
Tegenwoordig is archeologie behoorlijk high-tech, met GPS en digitale tekeningen. De opgraving aan de Willem de Rijkelaan mag je bijna ambachtelijk noemen. De opgravers maakten prachtige tekeningen van de vondsten en de bodemsporen en ook de verslagen zijn gepassioneerd geschreven, als een jongensboek.
De dozen, die de werkgroep naar het depot brengt, worden zorgvuldig bewaard voor toekomstige generaties. Samen met de andere schatten die het Huis van Hilde zal bewaren, vertellen zij het verhaal van de archeologie in Noord-Holland.
Bron: Dichtbij.nl – Tekst en foto: Ceciel Nyst (Cultuurcompagnie)