28 december 2021

Vlaggen in de Bernhardstraat: de moeilijke keuzes van een Castricumse gemeentearchitect in WOII

Omslag boek ‘Vlaggen in de Bernhardstraat’

Vorige maand is het boek ‘Vlaggen in de Bernhardstraat: de spagaat van een gemeentearchitect tijdens de vijf oorlogsjaren’ verschenen. Het boek is geschreven door Geert van Diepen, een oud-Castricummer.

Geert van Diepen kreeg van zijn broer twee dozen bijzondere brieven en documenten van en over zijn opa Dirk van Diepen, die gemeentearchitect was tijdens de vijf bezettingsjaren in Castricum. Dat leidde na de oorlog tot een onderzoek naar de rol van zijn opa in de oorlogsjaren. Was ie goed of was ie fout? Geert doet bijzondere en ontluisterende ontdekkingen over de rol, de politieke ideeën en het karakter van zijn opa Dirk van Diepen (1894-1977).

Achterflap boek ‘Vlaggen in de Bernhardstraat’

De geschiedschrijving in korte en pakkende hoofdstukken laat zich lezen als een historische roman: over het leven, de keuzes en angsten van Castricummers in oorlogstijd. Het boek is geïllustreerd, o.a. met fotomateriaal dat Geert vond in de dozen die hij kreeg van zijn broer. Ook Oud-Castricum leverde een bijdrage aan het boek in de vorm van foto’s uit onze rijkgevulde beeldbank. Bij Castricummers zal het boek zeker herinneringen oproepen aan het verleden of herkenning van beelden uit het heden.

Het boek kan ingezien worden in de bibliotheek van Oud-Castricum en is voor € 17,95 te koop in de boekhandel (o.a. bij boekhandel Laan: steun uw lokale boekhandel!).

Geert van Diepen zal tijdens een feestelijke presentatie op het gemeentehuis (na de lockdown) een exemplaar van ‘Vlaggen in de Bernhardstraat’ overhandigen aan burgemeester Mans van de gemeente Castricum. Donateurs van Oud-Castricum kunnen zich verheugen op een lezing van Geert wanneer de situatie betreffende de pandemie dit toelaat.

Hieronder de inhoudsopgave van het boek.

Inhoudsopgave ‘Vlaggen in de Bernhardstraat’
Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties