In het laatste nummer van 2017 van de ‘Vrienden van de stolp’ wordt tweemaal aandacht gevraagd voor Castricum. In de rubriek ‘Stolpen in het nieuws’ wordt ‘onze’ stolp Finus coronat opus in de Dorpsstraat genoemd. Op de kaft en op p. 6 onder de titel ‘Oude stijl in Castricum’ wordt het belang van het hout-onderzoek in de z.g. boerderij van Glorie benadrukt (zie de recente Nieuwsbrief en Jaarboek nr 40) . De eind 16e-eeuwse datering van het hout zou de stolp plaatsen in dezelfde tijd als die in Hoogkarspel. Op de volgende bladzijden staan resultaten van een vergelijkbaar onderzoek van 130 (!) boerderijen in de Greidhoek in Friesland. Opvallend zijn de overeenkomsten en verschillen met Castricum. Zo is daar het oudste eikenhout uit Duitsland afkomstig, terwijl dat Van Castricum uit Scandinavië komt.
De Historische Kring Velsen heeft een prachtige jubileumuitgave (2017) verzorgd met erg mooie illustraties van de Ruïne van Brederode met een uitvoerige literatuurlijst. Wie wil zien wat er uit archief-onderzoek te halen is, moet het meeslepende boek van Frits van Oostrom, Nobel Streven lezen over ridder Jan van Brederode (Amsterdam 2017). Het kwam te laat uit om nog in de lijst te worden opgenomen.
In de rijke Archeologische Kroniek van Noord-Holland 2016 worden de opgravingen aan de Geesterduinweg en de Dorcamp besproken. Maar lees alsjeblieft verder. De stukken over de vondsten in de Langestraat en het Ritsevoort in Alkmaar, het kasteel Oud-Haerlem in Heemskerk en de wrakken in de Waddenzee moet je lezen.
In Heylooer Cronyck van december worden de moeizame beginjaren van de verbinding van Heiloo met de trein naar Castricum en de Zaanstreek uitvoerig behandeld.
Interessant voor de relatie katholieken-protestanten van Castricum in de 17e eeuw is het artikel ‘De Hoge Vierschaar in de zaak tegen de pausgezinden’ van Annelies en Eric van der Wal in de Bergense Kroniek van afgelopen november (pag. 2-7). In 1645 blijken 150 katholieken (op een totale bevolking van 450) ondanks alle bepalingen en verboden bijeengekomen te zijn om naar een preek te luisteren. De enorme boete die opgelegd wordt (in totaal f. 3.750,-) en de confiscatie van het ‘opperkleed’ van alle aanwezigen moet de katholieken ervan weerhouden opnieuw de regels te overtreden.
Co Stavenuiter en Gerard Castricum zetten in Heemskring 58 de Verdeling van Heemskerkse grond voort en bespreken dit keer de relatie tussen Heemskerk en de abdij. Oude veldnamen, land boven de geest, Adelbert, Noorddorp, grenzen met Castricum maken het artikel ook voor ons interessant.
Kom in de Duynkant langs, als we geopend zijn, of raadpleeg de tijdschriften bij een van de andere werkgroepen of het Regionaal Archief Alkmaar.
Arnold van Gemert