Twee archeologische topvondsten hebben woensdag 24 september als eerste een plek gekregen in Huis van Hilde. Het gaat om twee sarcofagen die een centrale plaats innemen in de permanente tentoonstelling in het nieuwe archeologiecentrum. De loeizware stenen doodskisten – ze wegen 1360 en 1030 kilo – werden overgebracht van het huidige depot in Wormer naar Huis van Hilde in Castricum.
De bouw van Huis van Hilde is nog in volle gang. De oplevering van het gebouw staat gepland voor eind oktober. Vanaf 3 november start de inrichting van de tentoonstelling en wordt de archeologische collectie overgebracht vanuit gebouw Mercurius in Wormer.
De sarcofagen zijn samen met de kano’s van Wieringermeer en Uitgeest de grootste objecten in Huis van Hilde. De doodskisten zijn op een speciale constructie in de tentoonstellingsruimte geplaatst. Plaatsing zou niet meer mogelijk zijn als de ruimte is gevuld met vitrines en mensfiguren.
Etersheim en Hem
Van de twee sarcofagen is die van Etersheim het meest bekend. De middeleeuwse sarcofaag van Etersheim (1e helft 12e eeuw na Christus) werd in augustus 2009 van de bodem van het Markermeer gelicht. De vondst is wetenschappelijk en cultuurhistorisch van bijzonder groot regionaal en landelijk belang. Het gebeurt niet vaak dat sarcofagen compleet (dus met deksel) en op de oorspronkelijke plaats worden aangetroffen. Het object, gemaakt van bontzandsteen, lag in de verdronken nederzetting Etersheim. Tijdens het ontstaan van de Zuiderzee, in de 17de eeuw, werd Etersheim grotendeels verzwolgen door het water. Tijdens archeologisch onderzoek in 2009 werd ook aardewerk, bouwmateriaal en menselijk botmateriaal gevonden.
Hier drie filmpjes:
Berging sarcofaag Etersheim 2009 DEEL 1 Berging sarcofaag Etersheim 2009 DEEL 2
Berging sarcofaag Etersheim 2009 DEEL 3
De sarcofaag is grondig gereinigd en gerestaureerd. Na de restauratie was het unieke object in 2011 het middelpunt van de tentoonstelling ‘Het Geheim van Etersheim’, die te zien was in de Grote Kerk van Oosthuizen. Daarna was de sarcofaag niet meer te zien voor publiek
Vier schedels
De tweede sarcofaag werd in 1948 gevonden op het kerkhof van de Hervormde kerk in Hem (West-Friesland) en vervolgens geschonken aan het Westfries Museum in Hoorn. De provincie Noord-Holland heeft de sarcofaag in 2013 van het museum in bruikleen gekregen, samen met bijbehorende deksel. Het geheel is uitgevoerd in een fraai roodbontzandsteen en dateert uit de 12e eeuw. Het bijbehorende deksel is rijkelijk met Christelijke symboliek versierd. Bijzonder detail is dat er vier schedels in de kist zaten toen deze werd gevonden.
Bron: Dichtbij.nl