Nostalgie.
Het 38e jaarboek van de Werkgroep Oud-Castricum ademt verlangen naar het verleden, toen de wereld nog overzichtelijk en simpel was. Je ging naar de kruidenier voor je boodschappen en stapte op de fiets naar het IJsselmeer onder leiding van de kerk.

Het nieuwe jaarboek van de Werkgroep Oud-Castricum is gisteren gepresenteerd in Huize Koningsbosch in Bakkum. Een stevig werk vol verhalen, geïllustreerd met foto’s uit de historie van Castricum en Bakkum.
Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Ton Settels, een van de initiatiefnemers van de Tour de Flevo waaraan in het jaarboek aandacht wordt besteed.
De Tour de Flevo ging in 1957 van start. Het was een fietstocht voor jongens uit het dorp tussen twaalf en zestien jaar, rond het IJsselmeer. Initiatiefnemer was kapelaan Cor van der Wel, organisator van het parochiejeugdwerk. In 1961 en 1962 kwam er ook een ronde voor meisjes. Daarna was het met de tour gedaan.

De foto’s bij het artikel van Hans Boot tonen een verdwenen wereld met brave kinderen die voorafgaand aan de fietstocht de heilige mis bezoeken. Nostalgische plaatjes van frisse jongens op de pedalen completeren het polygoonjournaalsfeertje. Degenen die er aan meededen hielden tien jaar geleden een reünie en waren ook voor het boek bereid er enthousiast over te vertellen. ’De Tour de Flevo is een grote gebeurtenis voor ons dorp geweest’, concludeert auteur Boot.

In het jaarboek verder een terugblik op ruim veertig jaar jongeren- centrum/poppodium De Bakkerij door Elke Ross. De foto’s zijn een reis door de tijd waarin idealistische hippies, boze punkers en andere tijdgeestvertegenwoordigers de revue passeren. Een ding is nooit veranderd in De Bakkerij: het is nog altijd een plek waar het prima is om ’anders’ te zijn. Aangrijpend is het verhaal van Niek Kaan over de stranding van de bark ’Wilhelmina Frederika’ in 1860 bij Castricum. De passagiers, onder wie een weduwe met drie kinderen, werden gered maar de vrouw was al haar bezittingen kwijt. In het verhaal is te lezen hoe in Castricum voor haar een inzamelingsactie werd gehouden.
In de serie ’middenstanders’ dit jaar aandacht voor een verdwenen beroepsgroep; de kruideniers, waarbij nostalgie naar een overzichtelijke wereld zonder supermarkten, kiloknallers, zelfscanners en pinautomaten de boventoon voert. De kruidenier woog de waren nog zelf af, maar verdween toen de supermarkt zijn intrede deed.
En in de serie over bekende Castricumse families is het de beurt aan de familie Borst.

Bron: Dagblad Kennemerland – 24 oktober 2015 – Koen van Eijk.