20 april 2017

Tentoonstelling Vervaagd Agrarisch Verleden

Tentoonstelling Vervaagd Agrarisch Verleden

Hoe boeren en tuinders verdwenen uit het centrum van Castricum/Bakkum.

Eeuwenlang hebben er boerderijen in het centrum van Castricum gestaan. De boerderijen in het duingebied dateren vooral uit het begin van de 19e eeuw toen koning Willem I duingebied aankocht voor ontginning.

In het begin van de 20e veranderde het karakter al van Castricum. Duin & Bosch werd gebouwd. Dit leverde meteen al werkgelegenheid op buiten het werken op een boerderij of tuinderij.

Op gemeenteraadsniveau was men al voor de Tweede Wereldoorlog bezig met een toekomst van Castricum waarin het agrarisch leven niet meer de boventoon voerde.  

In de tweede helft van de 20e eeuw veranderde het karakter van Castricum inderdaad fundamenteel.

In hoog tempo veranderde het agrarisch dorp in een forensendorp. Boerderijen verdwenen, weilanden veranderden in een woonwijken. De forensen kregen snel de overhand.

Waar in de Oosterbuurt vroeger nog 27 boerenbedrijven waren, zijn nu slechts 3 boeren nog actief.

De tentoonstelling geeft een indruk van het zware boerenleven en het leven op de tuinderijen. Van koeien die met de hand gemolken werden tot handkarren volgeladen met aardbeien op weg naar de veiling. Alleen oude Castricummers en Bakkummers hebben hier nog herinneringen aan.

Vervaagd Agrarisch Verleden is te zien in de boerderij van Twisk, waar in de dors ook een verzameling oude gereedschappen te zien is die de heer Twisk verzamelde.  

Plaats: Dorpsstraat 11, Castricum

Openingstijden: Vanaf zondag 7 mei elke zaterdag- en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur.

In de maanden: Mei, juni, juli en augustus.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties