9 februari 2017

Tentoonstelling Het verleden van Castricum geplaatst in het heden

Foto Peter Levi

Een bijzondere fototentoonstelling is vanaf komende zondag 5 februari te zien in gebouw De Duynkant van de Werkgroep Oud-Castricum. Voor de tentoonstelling ’OUD over NIEUW’ heeft werkgroeplid Peter Levi historische foto’s in de hedendaagse situatie geplaatst. Op die manier wordt op heldere wijze inzichtelijk gemaakt waar allang gesloopte panden in het verleden hebben gestaan.

Heereweg in Bakkum. Links op nummer 10 een kruidenier, rechts op nummer 12 café De Onderneming; vanaf 1917 gerund door Gert van Egmond en zijn vrouw Maria Johanna Borst.

Op oude foto’s ontbreekt vaak de omgeving, waardoor de gebouwen voor de kijker vaak lastig te plaatsen zijn. Op de foto hiernaast is het open stuk te zien op de Dorpsstraat tussen woonwinkel Piet Post (links) en het Eethuysje. De panden die er vroeger stonden zijn de garage van Roemer (voorheen het pakhuis van De Haas). Trots tonen de medewerkers de auto’s en motorfietsen, die zo weggereden lijken uit een stomme film. Rechts de Verkadewinkel van Jan Groen.

Beelden: Peter Levi

Bezoekers van de expositie worden uitgedaagd eerst te raden waar de foto’s gemaakt zijn. Aan het einde van de route vinden zij de antwoorden en de beschrijving van de foto’s. We geven bij wijze van opwarmer een paar antwoorden weg.

Burgemeester Mooijstraat met de sigarenzaak van Kees Stuifbergen (rechts).

Het begon met een afbeelding op de facebookpagina ’Je bent Castricummer als…’, en dat bleek zo’n succes dat Peter Levi dertig historische taferelen monteerde in foto’s van hedendaags Castricum. Op die manier komen lang geleden verdwenen gebouwen opnieuw tot leven. Levi zelf opent de tentoonstelling van de fotomontages komende zondag om 12 uur in gebouw De Duynkant van de Werkgroep Oud-Castricum (Geversweg 1b). Die dag is de expositie ’OUD over NIEUW’ tot 17 uur te zien.

Hotel-restaurant ’De Harmonie’, in 1910 gebouwd in opdracht van Jacob Schotvanger voor zijn zoon Piet.

Bron: Koen van Eijk – NHD 31-1-2017

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties