13 juli 2013

Stolpboerderijen in Castricum en Bakkum

Jacobus Hoeve - Bleumerweg 49 - Castricum
Op Hoop van Zegen, Madeweg 2, Bakkum

Een stolpboerderij is een boerderijtype, dat vooral in Noord-Holland voorkomt. Het is een vierkante boerderij met een piramidevormig dak. Onder dit dak was plaats voor de boerenfamilie, het vee, het hooi, de wagens en andere werktuigen. Dit boerderijtype valt in de hoofdgroep Noordelijke huisgroep, net als de Friese verwant, de stelpboerderij.

Op verzoek van de Boerderijen Stichting Noord-Holland, Vrienden van de Stolp, is in het Jaar van de Stolp (2013) verzocht de Boerderijen Beeldbank te ‘updaten’.
Zo ook voor Castricum en Bakkum, waarvoor Ernst Mooij voor de foto’s en Piet Blom voor de bouwmutaties zich hebben ingezet.
Van de in het jaar 2003 geregistreerde stolpen, een 43 tal, zijn er 2 ten gevolge van bouwvalligheid helaas gesloopt, t.w.:
    1. de boerderij, een burgerwoonhuis met boerderij, uit 1914 van Jan Beentjes, die stond aan de Oude Haarlemmerweg 46, is als bouwval in 2010 gesloopt. Het vrijgekomen terrein werd benut voor woningbouw.
   2. De boerderij aan het Schulpstet, die dateerde van voor 1820, waar de familie Lute woonde (in 1960 zelfs nog 25 familieleden) is in 2010 mede t.g.v. bouwvalligheid gesloopt en vervangen door een 3-tal woningen. Het was een van de stolpen in Bakkum waar de vroegere schulpenvissers woonden.
Resten dus nog 41 stolpen in Castricum en Bakkum, waaraan soms ingrijpende werkzaamheden werden uitgevoerd:
            1. Zeeveld, aan de Noorderstraat 2 in Bakkum onderging een grote verandering. De losse hooiberging met varkensstal is afgbroken en vervangen door een woonhuis van dezelfde grootte. Aan de keuken werd een aanbouw geplaatst.
            2. Breedeweg 80 werd door Borst Bouw fraai gerestaureerd, zowel het voorhuis als de stolp er achter.

            3. Breedeweg 49 onderging een grondige verbouwing met behoud van de oorspronkelijke hoofdafmetingen en het vierkant. De voorgevel kon gehandhaafd blijven, ook de pannen konden worden hergebruikt.

Rijksstraatweg 52 - Castricum
           4. De Boederij van Kuijs aan de Alkmaarderstraatweg 52 werd eveneens grondig aangepakt: de voorgevel bleef gespaard evenals het vierkant. Een grote verbouwing tot woonhuis in 2010 / 2011.

           

Jacobus Hoeve - Bleumerweg 49 - Castricum

5. Bleumerweg 49, de Jacobs Hoeve werd verbouwd tot woning in de periode 2012 / 2013, met een heel mooi resultaat.

Van de panden zijn foto’s gemaakt en deze zullen met de nieuwe gegevens aan de boerderijen Stichting worden toegezonden.
Meer informatie hier.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties