17 maart 2021

School en onderwijzerswoning in aanbouw

Door: Eric Bor

Deze keer een prachtig scherpe foto uit 1904 van de bouw van de openbare lagere school en de bijbehorende onderwijzerswoning op de Van Oldenbarneveldweg. De arbeiders poseren duidelijk voor de ‘kiek’, zoals een foto destijds genoemd werd. Ze hebben vrijwel allemaal een pet op, alleen de heer in pak met de rol papier -vermoedelijk bouwtekeningen – en de arbeider links op de steiger hebben een hoed op. De bovenste rij mannen balanceert op een randje en de timmerman die links bovenin ‘hangt’, zwaait met zijn hamer. Rechtsonder staan twee dames die vermoedelijk weinig met de bouw te maken hebben: op de kiek gaan is nu eenmaal woest aantrekkelijk.

De bouw van de school was noodzakelijk omdat de dorpsschool in de Dorpsstraat te klein werd voor het leerlingenaantal. Prinses Marie Van Wied-Van Oranje had het terrein waarop de school en de onderwijzerswoning gebouwd werden, ter beschikking gesteld. In 1904 werden de in 1903 door architect N. de Wolf getekende gebouwen aanbesteed. Er waren 23 inschrijvers en de bouw werd gegund aan de firma Kabel en Borst voor 13.950 gulden.

Detail van het portiek van de woning

Voor de onderwijzerswoning en de school werden dezelfde stenen en dakpannen gebruikt en beide gebouwen kregen speklagen met gele en rode stenen. De school kreeg mooie windveren aan de zijkanten en het huis een verdiept portiek waarvan de overkapping rust op fraai gesneden stijlen. Beide gebouwen verkeren nog vrijwel in de oorspronkelijke staat. Het zijn nu gemeentelijke monumenten. Op de foto’s die door de jaren heen van het huis en de school gemaakt zijn, is een aardige ontwikkeling te zien. Aanvankelijk stonden er hekken aan de straatkant op enige afstand van de gebouwen. Op de foto uit 1985 zie je dat er ruim baan gegeven is aan het verkeer: de rijweg is breed en de stoepen zijn smal. Op de foto uit 2012 is de rijbaan aanzienlijk versmald en is er voor het huis weer ruimte voor een tuintje en een stoep.

Huis en school in 1985 en 2012

Bronnen
Tekst:

  • Werkgroep Oud-Castricum

Foto’s:

Noot van de redactie:
Over het onderwijs en de scholenbouw in Castricum en Bakkum zijn in het 11e jaarboek (1988) drie artikelen opgenomen:

N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
U vindt al zijn columns hier.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties