9 februari 2017

Scholieren willen alles weten over 1967

Leerlingen van de Cuneraschool volgen aandachtig de uitleg van Pauline van Vliet over de plattegrond van het dorp in 1967. Op de achtergrond Fred Weda en Anneke Huiberts.

CASTRICUM – Zoals al een aantal keren in deze krant is vermeld, startte Oud-Castricum in januari met activiteiten in buurten en op scholen in het kader van het 50-jarig jubileum van de werkgroep. Voor het educatief project over 1967 gingen ouderen in gesprek met leerlingen die vragen mochten stellen over de tijd van toen. Ook de Cuneraschool in Bakkum deed daar enthousiast aan mee.

Als je in de hal van de Cuneraschool aan de Vondelstraat in Bakkum komt, waan je je even in de jaren ’60. Er staat wat meubilair uit die tijd, een portable televisie, een oud klokje en ook een teil, waarin kinderen vroeger werden gewassen, ontbreekt niet. Het decor maakt deel uit van het educatief project van Mieke Rozing en Pauline van Vliet dat als doel heeft de scholieren bewust te maken van de leefomstandigheden in Castricum en Bakkum in 1967.

Leerlingen van de Cuneraschool volgen aandachtig de uitleg van Pauline van Vliet over de plattegrond van het dorp in 1967. Op de achtergrond Fred Weda en Anneke Huiberts.

Anneke Huiberts en Fred Weda, klasgenoten in de jaren ’50 op de Cuneraschool, waren uitgenodigd om vorige week dinsdag aan groep 5 te vertellen hoe zij de zestiger jaren hebben beleefd. Anneke zegt daarover: “De kinderen waren erg nieuwsgierig en stelden aan de hand van een powerpointpresentatie allerlei vragen. Ze wilden bijvoorbeeld weten hoe de mode er toen uitzag, of we ook zwemles kregen en aan bermtoerisme deden. Eén jongen had alles heel goed in zijn geheugen geprent, want hij vroeg of we bij de flowerpowergroep hoorden of bij de nozems…”

Gehoorapparaat

Fred Weda vertelt over de zwart/wittelevisie en grammofoonplaten

Fred had wat attributen meegenomen om de tijd van 50 jaar terug nog beter aan te tonen: “Ik had een foldertje bij me van een geiser, waar niemand ooit van gehoord had. Ook liet ik platen zien van de Beatles en Boudewijn de Groot, die we ook gedraaid hebben op een oude pick-up. Natuurlijk heb ik ook verteld over de zwart-wittelevisie en dat we alleen op woensdag- en zaterdagmiddag een kinderprogramma hadden. Het meest heb ik genoten van de reacties toen ik een hele oude transistorradio tevoorschijn haalde en ze mochten raden wat dat was. Daarop volgden antwoorden als camera, walkie-talkie of gehoorapparaat…”
Anneke vult nog even aan: “De leerlingen vonden het ook heel bijzonder dat de school toen connecties had met de katholieke kerk in Bakkum. We hebben ze echter ook duidelijk gemaakt dat deze school heel modern was voor die tijd, omdat we gemengde klassen hadden en de meisjes al lange broeken mochten dragen!” (tekst en foto’s Hans Boot).

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties