1 juli 2022

Schelpenvissersdag op 10 juli

Schelpenvissersdag 2022

Op zondagmiddag 10 juli staat Bakkum vanaf 13.00 uur in het teken van de schelpenvisser. Zeker vanaf de 13e eeuw, en wellicht eerder, verdiende 80% van de Bakkummer bevolking een inkomen met het vissen van schelpen, of op zijn Bakkums gezegd ’t skullepen. Dit vissen werd in de laatste eeuwen steeds minder en stopte rond 1943 toen de kalkovens in Bakkum werden gesloopt 1).

Schelpen en andere vondsten

Er is momenteel nog één schelpenvisvergunning en één schelpenviskar. Wat is er te doen? De middag wordt geopend door Wethouder Valentijn Brouwer. Bezichtig de schelpenkar op het Skulpersplein, luister bij de muziektent naar Auke Hofstra met één van de allermooiste liedjes genaamd ‘De Zee’, naar Menno Twisk met zijn onvolprezen ‘Bakkum aan Zee’ en naar shantykoor de Skulpers met een varia aan liederen.

Shantykoor De Skulpers

De dorpsdichter Bob van Leeuwen bewaakt de tijd met het kortste gedicht: Bob stop ! en draagt voor uit eigen werk.  Een dag uit het leven van een schelpenvisser wordt ten tonele gebracht door verteller Piet Paree en gitarist Frank Edam.

Bordspel De reis van de schelpen

Voor kinderen is er een bordspel: De reis van de schelpen. Er is een rondleiding door het historische eens Bruisende Bakkum-Zuid. Er zijn kramen met informatie van Stichting Oer-IJ, Stichting Kist en Oud-Castricum met verhalen over Oer-IJ, over projecten, over de Schulpvaart en er zijn nostalgische kaarten en routes te koop. En je hoeft niet naar Vledder, want het Zeemuseum Miramar is uitgenodigd en komt naar Bakkum.

Klik hier voor het complete programma van de Schelpenvissersdag.

De dag wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers en de Gemeente Castricum.

Castricum ‘Voor liefhebbers’

1) Lees meer over schelpenvissers in Castricum in dit artikel in jaarboek 21 (1998).

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties