Op 1 september 2022 meldden we dat het de intentie is dat het Schelpenvisrecht overgedragen zal gaan worden van Strandvondstenmuseum naar Stichting Oud-Castricum.
Het recht verplicht ons niet te moeten vissen, we hebben wel het recht om schelpenvisdemonstraties op het strand te geven.
Op 7 juni 2023 ontvingen we van het Ministerie van Rijkswaterstaat, West Nederland Noord, een schrijven dat ons toestemming geeft te mogen vissen tussen paal 43 en 46.
Schelpenwinning is een activiteit die al eeuwenlang plaatsvindt. Schelpen werden vroeger vooral gebruikt om met behulp van een kalkoven te worden gebrand om kalk en mortel mee te maken.
In de middeleeuwen diende het om kastelen en forten te versterken. Tegenwoordig zie je de schelp gebruikt worden in schelpenpaden en voor vochtisolatie in kruipruimtes.
We weten dat er al in 1345 in Beverwijk een kalkbranderij stond. Overal langs de kust zijn er Schulpvaarten en Schulpwegen die duiden op het oude beroep.
De passende wetgeving heet de Ontgrondingenwet. Deze wet regelt het winnen van zand, grind, klei en andere materialen uit de rijkswateren. Pas dieper dan 5 meter onder water zou Oud-Castricum een ontgrondingsvergunning nodig hebben. Dat zien we ons nog niet doen. Voorlopig hebben we de lusten en niet de lasten.
Een schelpenkar én een schelpenvisvergunning.
tekst – Rino Zonneveld