29 augustus 2022

Oud-Castricum spoort keramiek oude station op bij Parnassia

Wandkeramiek ‘Strand’ in hal N.S.-station in 1969. Foto: Beeldbank Oud-Castricum

Uit: De Castricummer van 24 augustus 2022 (p. 4).
Geschreven door Hans Boot

Castricum – Jarenlang werd een muur bij de trappen van het NS-station gesierd door een keramiek die was vervaardigd door cliënten van Duin en Bosch. Tijdens de renovatie van het station vanaf 2019 is het kunstwerk verwijderd en afgevoerd. Marjan Wentink van Oud-Castricum slaagde erin om de keramiek terug te vinden, waarvan binnenkort delen te zien zijn in De Duynkant.

De uit 1969 daterende wandkeramiek symboliseerde Castricum als toeristische gemeente door het in beeld brengen van zon, zee en strandstoelen, zoals de foto laat zien. Marjan Wentink, actief als vrijwilligster in de tentoonstellingsgroep van Oud-Castricum, vertelt wat er met het kunstwerk gebeurde: “In februari 2021 heeft er een mailwisseling plaats gehad tussen Rino Zonneveld van onze stichting en een projectleider van ProRail over de keramiek die was verwijderd in verband met de renovatie van het station. We kregen toen te horen dat het kunstwerk was teruggegeven aan de gemeente.”

Opslag

Omdat op dat moment niet bekend was waar de keramiek was opgeslagen en Marjan met haar taakgroepleden al enige tijd een nieuwe tentoonstelling over het spoor voorbereidde, ging ze op onderzoek uit: “Eerst wist de gemeente te melden dat het kunstwerk op advies van het Cultuurplatform 2019 was teruggegeven aan Duin en Bosch. Na een tijdelijke opslag in een bouwkeet van de gemeente zijn de onderdelen vervoerd naar de zolder van het gebouw van de ouderenzorg van Parnassia aan de Parklaan. Daar zijn ze met behulp van een huismeester keurig uitgezocht, genummerd en verpakt.”

Nieuwe bestemming

Na haar succesvolle zoektocht kan Marjan nog niet zeggen of de wandkeramiek een nieuwe bestemming krijgt: “De huismeester van Parnassia wist ook niet wat er uiteindelijk mee gaat gebeuren. Misschien zou het een plek kunnen krijgen in het Administratiegebouw van Duin en Bosch? In ieder geval komt de vondst Oud-Castricum heel goed uit. Vanaf 4 september is de tentoonstelling ‘Castricum Spoort’ namelijk te bezichtigen tijdens de open dagen in De Duynkant op iedere eerste en derde zondag van de maand. Wij mogen dan ook wat delen van het kunstwerk laten zien. Ideeën voor een nieuwe bestemming zijn dan ook van harte welkom!”

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties