30 mei 2022

Oud-Castricum presenteert ‘Castricum in Beelden’

De openingshandeling van ‘Castricum in Beelden’. Foto Hans Boot

Hans Boot, een van onze vrijwilligers, schreef voor De Castricummer van 25 mei 2022, onderstaand artikel. We schreven daar zelf al eender een kort bericht over, het artikel van Hans Boot geeft daar een prachtige aanvullling op. Daarom plaatsten we zijn artikel hieronder op onze site.

Castricum – Vorig jaar legde Oud-Castricum veertien kunstbeelden in het dorp vast op film. Daar werd een vervolg aan gegeven door nog eens drieëntwintig beelden van een filmisch commentaar te voorzien. Afgelopen donderdag werd het project geopend door wethouder De Haan en Corrie Stam-Zwart.

Door Hans Boot                                        

Rino Zonneveld, bestuurslid van Oud-Castricum en initiatiefnemer van de nieuwe beeldenroute, heette tijdens zijn openingswoord alle betrokkenen bij het project ‘Castricum in Beelden’ van harte welkom in de filmzaal van De Duynkant. Hij legde uit hoe deze route van zo’n 10 km met de IZI.TRAVEL-app of middels QR-codes bij de beelden is te beleven.

Daarna mocht Ron de Haan voor zijn allerlaatste wethoudershandeling met behulp van Corrie Stam-Zwart via een klap op een filmbordje de route openen. Corrie schreef in 2009 een boekje ‘Beelden in de gemeente Castricum’. Dit boekje zal door Oud-Castricum worden aangevuld en op haar website worden gepubliceerd.

Kapitein Rommel

Het fraaie resultaat van cineast Henk Waal en fotografe Karin Cijsouw werd vervolgens getoond aan de hand van filmpjes van een aantal beelden, die door verschillende presentatoren zijn ingesproken. Zo gaf bijvoorbeeld Ton Rota een toelichting op het ‘Gedenkteken voor gefusilleerden’ van Theo Mulder dat op de herdenkingsplaats van de oorlogsslachtoffers staat en vertelde de jonge student humanistiek Merle Kroesen het verhaal achter het bijzondere beeld ‘Gevangen Maan’ van Truus Menger op het terrein van Duin en Bosch. Zij vertelde na afloop: ,,In totaal heb ik drie beelden van commentaar mogen voorzien. Dat zijn naast het beeld op Duin en Bosch ‘Moeder en Kind’ bij de Santmark en ‘De Waterstenen’ in de Albertshoeve. Rino heeft mij hiervoor benaderd en ik vond het erg leuk om te doen.”

Ook toelichtingen op andere kunstwerken waren interessant om te horen en Wilma Ploegaert bracht zelfs onder begeleiding van Jan van der Schaaf een gezongen ode aan Kapitein Rommel, die uiteraard in de vorm van een beeld in de door hem geschonken tuin aan de Stationsweg is te bewonderen.   

Oud-Castricum heeft met deze kleine én grote beeldenroute de prachtige beelden in de openbare ruimte van ons dorp subliem op de kaart gezet.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties