5 december 2013

Oorlog laat John Heideman niet los

Radarinstallatie ’Grosse Elefant’ Foto: Collectie John Heideman

Horst  Schützendübel, radartechnicus die zijn tijd ver vooruit was, poseert in de duinen bij gecamoufleerde bunkers.    Foto: Collectie John Heideman
Horst Schützendübel, radartechnicus die zijn tijd ver vooruit was, poseert in de duinen bij gecamoufleerde bunkers.
Foto: Collectie John Heideman

 

Oorlog laat John Heideman niet los

door Koen van Eijk

Castricum ,,Was ik er twintig jaar geleden maar mee begonnen”, verzucht John Heideman. ,,Dan hadden veel betrokkenen nog geleefd. ”Niettemin heeft de Castricummer voldoende materiaal in handen voor nóg een boek over de oorlogsjaren in Castricum.

Ging het eerste deel van ‘Castricum en Bakkum tijdens de Tweede Wereldoorlog’ over de periode 1940-1942 – ‘de rustige jaren’ – deel twee gaat over de rest van de oorlog. Dat zijn de ‘grimmige jaren’, waarin de bezetter zijn ware gezicht liet zien en het verzet aan kracht won.
Het ging hard tegen hard. Ook in Castricum. Zo komt in deel twee de liquidatie van landwachter Gerard Meuldijk aan de orde op Dolle Dinsdag 6 september 1944. Heideman: ,,Ik heb het vertrouwen gekregen van zijn zoon. Tot de publicatie van het boek kan ik er nog niet te veel over zeggen. Wel dat Meuldijk door leden van het Zaanse verzet is doodgeschoten op de Kooiweg in Castricum. Zij waren bezig met hun auto toen Meuldijk daar plotseling opdook. De getuigenissen van deze verzetsmensen heb ik op band uit het archief. Zoals zij het vertellen, is het net of je er zelf bij bent. Voor de zoon van Meuldijk was het een emotioneel moment toen hij hoorde wat er precies was gebeurd met zijn vader. Hij heeft er in zijn jeugd veel last van gehad dat hij een ‘foute’ vader had. Hij heeft nooit te horen gekregen wat er precies was gebeurd. ‘Nu kan ik het eindelijk loslaten’, zei hij. Dat zijn dingen die mij raken.”
Onderzoek doen naar de oorlog, ook al gaat het om ‘kleine geschiedenissen’ in het dorp, blijkt veel los te maken bij Heideman. ,,Ik dacht aanvankelijk: ik zal wel snel klaar zijn. Een brochure is wel genoeg. Maar dat is niet zo. Je rolt van het een in het ander.”

Radarinstallatie ’Grosse Elefant’ Foto: Collectie John Heideman
Radarinstallatie ’Grosse Elefant’
Foto: Collectie John Heideman

Zo heeft Heideman zich verdiept in het interessante personage Horst Schützendübel. Deze Duitse officier had de leiding over de Grosse Elefant, een negentig meter hoge radarinstallatie in de duinen bij Bakkum. ,,Hij is een aantal jaar geleden overleden. Zijn weduwe vertelde me dat het zo jammer was dat ik niet vijf jaar eerder contact had opgenomen. Hij had me zóveel kunnen vertellen. Wat ik wel weet is dat hij op het gebied van radar zijn tijd ver vooruit was. Op dat gebied was hij een autoriteit. Talloze hoge omes uit het Duitse leger zijn hier geweest om de radarinstallatie te bezoeken. Ook na de oorlog bleef hij een veelgevraagde autoriteit. Hij heeft zijn werkzame leven bij elektronicabedrijf Telefunken voortgezet.”
Heideman is gefascineerd door wat Duitse soldaten in Castricum en Bakkum hebben meegemaakt. ,,Natuurlijk zaten er ratten bij, zoals Heinz Baumkötter die in Castricum arts was bij de SS en zich later ontpopte tot een soort Josef Mengele die experimenten deed op joden en Russische krijgsgevangenen. Maar er waren ook anderen, die walgden van het geweld en stil pacifistisch verzet boden. Zoals Bernhard Scholz. Hij werd verliefd op een Castricums meisje, Nel Heere. De familie Heere is daarop aangekeken, maar de liefde hield stand. Ze zijn in 1953 getrouwd.”

Het boek wordt eind 2014 verwacht.

Bron: Noordhollands Dagblad – 30 november 2013

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties