24 mei 2016

NSB’ers en Duitsers centraal in ‘oorlogsboek’ John Heideman

John Heideman tussen de dochters Doris (links) en Karin van Bernhard Scholz. Links op de achtergrond de witte woning van PWN waar hun vader gelegerd was. (tekst/foto Hans Boot)
John Heideman tussen de dochters Doris (links) en Karin van Bernhard Scholz. Links op de achtergrond de witte woning van PWN waar hun vader gelegerd was. (tekst/foto Hans Boot)
John Heideman tussen de dochters Doris (links) en Karin van Bernhard Scholz. Links op de achtergrond de witte woning van PWN waar hun vader gelegerd was. (tekst/foto Hans Boot)

Het heeft langer geduurd dan de schrijver van het boek ‘Castricum en Bakkum tijdens de Tweede Wereldoorlog’ had verwacht, maar na ruim vier jaar kon John Heideman zondagmiddag dan toch het eerste exemplaar van deel 2 aan burgemeester Mans overhandigen. Ook deze uitgave, waarin de jaren 1942-1944 worden beschreven, bevat weer veel persoonlijke verhalen en nog niet eerder gepubliceerde foto’s.

Het is oorlogskenner John Heideman opnieuw gelukt om aan de geschiedschrijving over de oorlogstijd in Castricum en Bakkum een prachtig document toe te voegen. De vroegere Bakkummer, die nu in Sint Pancras woont maar als onderwijsassistent op het Jac. P. Thijsse College regelmatig naar Castricum reist, hoopte echter op een eerdere verschijning van het tweede deel van ‘Castricum en Bakkum tijdens de Tweede Wereldoorlog’ in vervolg op het eerste boek dat in november 2011 van de drukpers rolde. Heideman zegt daarover: “Deel 2 was gepland in 2014, maar er kwam steeds meer informatie op mijn pad. Zo ontdekte ik op internet de memoires van Horst Schützendübel. Hij was de grote technische man op de radartoren de ‘Grosse Elefant’ die in de Castricumse duinen stond. Dat is een van de onderwerpen in mijn nieuwe boek.”

Buiten dat deel 2 volledig nieuwe informatie verschaft, zijn er ook andere verschillen: “Dit boek is in full color uitgebracht, terwijl het eerste volledig in zwart/wit is gedrukt. Het bevat ook bijna 100 pagina’s meer dan deel 1. De nadruk ligt nu meer op bijvoorbeeld de bunkerbouw, NSB en de in Castricum gelegerde militairen. Zij schaamden zich in feite voor hun taken, maar waren toch bereid om daarover te praten. Zeer interessant zijn ook de verhalen van vijf Castricummers die vlakbij een stelling woonden, zoals Piet Dam en Siem Mooij.”

Stil verzet

Het raakt de amateur-historicus regelmatig als hij met zijn onderzoeken bezig is, maar zijn ontmoeting met Bernhard Scholz, die gelegerd was bij de voormalige radarpost aan de Geversweg, maakte toch het meeste indruk op hem: “Deze militair had heel veel moeite met zijn rol in de oorlog en pleegde stil verzet. Ik ontmoette hem als eerste veteraan in 2007 en hij gaf mij de gelegenheid om een stuk van zijn leven vast te leggen. Ook in 2010 heb ik Scholz gesproken, toen hij meedeed aan de film ‘Ik wist niet wat oorlog was’ van Pauline van Vliet. In datzelfde jaar is hij overleden. Hij was getrouwd met de Castricumse Nel Heere en ik stel het erg op prijs dat hun twee dochters met kleinkinderen en achterkleinkinderen hier aanwezig zijn. Omdat deze man voor mij onvergetelijk is, draag ik dit boek aan hem op.”

Kunstbunker

Alhoewel de inkt van het tweede deel nauwelijks is opgedroogd, is Heideman alweer druk bezig met de voorbereidingen van deel drie: “Laten we zeggen dat ik ervan uitga dat dit deel in 2020 af moet zijn. Daarvoor bijt ik mij onder andere vast in het interneringskamp Bakkum. Ik heb al diverse mensen gesproken, maar er is nog heel veel uit te zoeken in de archieven.”

Het eerste exemplaar van deel twee werd zondag onder grote belangstelling in het Strandvondstenmuseum door burgemeester Mans in ontvangst genomen. Aan het eind van de bijeenkomst hielden de schrijver en Menno Twisk, eigenaar van het museum, een vurig pleidooi voor het openstellen van de ‘kunstbunker’ bij het Hof van Kijk-Uit. Deze bunker, waarin tijdens de oorlog de Nachtwacht korte tijd werd bewaard, verliest namelijk zijn functie als opslagdepot van het Filmmuseum.

Het tweede oorlogsboek van John Heideman is voor € 32,50 te koop bij boekhandel Laan, het Huis van Hilde, de Hoep, het Strandvondstenmuseum en online via www.castricumbakkumwo2.nl.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties