28 april 2024

Nieuwe straatnaamborden verzetsstrijders Castricum

Voor de eerste straten waaraan na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd, koos de gemeenteraad op voorstel van de vereniging van Oud-Illegale werkers, de namen van de drie in de oorlogsjaren gefusilleerde Castricummers. Op de straatnaamborden staan alleen hun namen: Huibert van Ginhoven, Leo Toepoel en Jan Hoberg.

Om de achtergrond van de naamgeving te verduidelijken, heeft de stichting Oud-Castricum het gemeentebestuur gevraagd om de woorden verzetsstrijder en de datum van hun fusillade toe te voegen.

Aan dat verzoek heeft de gemeente willen voldoen en nog voor de dodenherdenking van dit jaar worden de straatnaamborden aangepast.

De familie Van Ginhoven heeft vorig jaar een stichting opgericht die de verzetsdaden van Huibert en van zijn broer Jacob blijvend in herinnering wil houden.

Aan het gedenkteken voor gefusilleerden dat op de Bussummerheide staat, zal Huiberts nu 88-jarige zoon op 4 mei de naam van zijn vader toevoegen.

De stichting heeft een plechtigheid georganiseerd, waarbij wethouder Valentijn Brouwer en twee vertegenwoordigers van Oud-Castricum aanwezig zullen zijn.

In het 28e jaarboek (2005) van Oud-Castricum zijn de verzetsdaden van de drie dorpsgenoten beschreven: zie deze link naar dit artikel op onze website: Toepoel, Hoberg en van Ginhoven (Jaarboek 28 2005 pg 60-70) – Oud-Castricum

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties