De Werkgroep Oud Castricum heeft ooit de geschiedenis van mijn ouderlijke boerderij aan Schulpstet uitgezocht en ik heb dat zelf aangevuld met de ontwikkelingen tot de sloop en de aansluitende nieuwbouw, een mooi stukje geschiedenis.
Geschiedenis boerderij aan de Schulpstet 7, 9 en 13
Deel 2
In het oorlogsjaar 1944 werd op 1 februari een vordering ingesteld tot onteigening. Het huis zou worden gesloopt om schootsveld te verkrijgen voor de Duitse bezettingstroepen. Het gezin van Nicolaas Lute kon onderdak krijgen in Koog aan de Zaan en heeft daar een jaar gewoond. Medio 1945 konden zij weer naar het Schulpstet, waar de boerderij gelukkig gespaard was gebleven. In 1946 volgde door de staat weer de toewijzing van het eigendom van het huis met 3 woningen, bergplaats en erf, gelegen sectie B nr. 4231, groot 1408 m2 aan Nicolaas Lute, arbeider te Castricum.
Een herkartering vond plaats in 1948 en het onroerend goed werd toen omschreven als huis met 3 woningen, bergplaats en erf aan het Schulpstet, gelegen in sectie A, nr 1130, groot 1320 m2.
Aan het eind van 1949 werd de boerderij bewoond door 19 familieleden: op nr. 7 het gezin van Nicolaas Lute en Catharina Admiraal met 6 kinderen, op nr. 9 zijn broer Anthonie Lute en Johanna C. Zonneveld met 3 kinderen, op nr. 11 zijn grootvader Anthonie Lute en Cornelia Hollenberg met hun dochter en zoon. Rond 1960 waren er zelfs 25 familieleden ondergebracht.
Vader Toon Lute had zijn hart en ziel aan het strand verloren en heeft heel wat spullen van het strand gejut, vooral hout, waarvan ook de schuur werd gebouwd, waarbij later ook stenen van gesloopte woningen die langs het spoor stonden, werden verwerkt. Zijn zoon Nic was heel creatief, metselde en timmerde in zijn vrije tijd heel veel rondom het huis. Hij werkte bij de hoogovens, afdeling Transport en heeft lange tijd op de bekende stoomkraan 14, de laatste stoomkraan van het bedrijf, zijn specialistische hijswerk gedaan.
Door het overlijden van Nicolaas Lute op 4 november 1974 werd in december daaraanvolgend een boedelscheiding doorgevoerd voor het woonhuis met daarin drie woningen (Schulpstet 7, 9 en 13) en omliggende grond. Catharina Admiraal, geboren in 1917 te Egmond Binnen, weduwe van Nicolaas Lute, werd na afwikkeling van de boedelscheiding de eigenares.
In 1976 werd zoon Wilhelmus (Wim) Lute, geboren in 1950 te Castricum, metselaar van beroep, eigenaar van de drie woningen, huis, erf en werkplaats, gelegen aan de Schulpstet 7, 9 en 13, met als mede-eigenaar voor Schulpstet 7 Catharina Admiraal, weduwe van Nicolaas Lute.
Hij heeft erg veel gedaan om de oude boerderij in- en uitwendige op te knappen, de tuin om het huis aan te passen en heeft daarbij veel steun gehad van de familie, want de banden zijn zeer gehecht!
De boerderij werd in 1984 bewoond door Catharina Lute-Admiraal met 2 dochters op nummer 7, Wim Lute en Lia Jacet geboren in 1956 met 2 dochters op nummer 9 en Anna Maria (Annie) Lute geboren in 1934 en Willem Jacobus (Wim) Jong geboren in 1932 met 1 zoon op nummer 13.
Doordat er in het verleden – vanwege de grote gezinnen – veel in de boerderij is verbouwd en er tijdens deze verbouwingen essentiële draagbalken verwijderd, beschadigd of vermolmd waren heeft de boerderij zijn vitaliteit verloren. Met veel kunst en vliegwerk is alles bij elkaar gehouden maar dit was geen houdbare situatie.
Wordt vervolgd.