20 juni 2022

Munten zoeken, leuk!

Speuren naar bodemschatten

Piepen

Gisteren, op zondag 19 juni, hebben meer dan honderd kinderen vlak bij het gebouw van Oud-Castricum gepiept. Ja piepen, zo noemen echte detectorzoekers het zoeken van oude spullen van metaal met een metaaldetector.

Met een metaaldetector kun je in de bodem allerlei interessante objecten vinden. Oude gespen, munten, sieraden, gewichten, knopen, penningen, vingerhoedjes en zelfs goud! Een metaaldetector reageert op alle metaalsoorten waaronder goud, zilver, ijzer, koper, brons etc.

In het kader van de Nationale Archeologie Dagen gingen kinderen afgelopen zondag als ware archeologen aan de slag met een echte detector en een schepje. In het begin was het moeilijk om die gereedschappen zo te gebruiken dat je er iets mee kon vinden. Je moest eerst zwaaien met de detector totdat die gaat piepen en dan met een schepje in de grond zoeken om iets te vinden.

Piepen met de detector en dan graven met je schep

WEDSTRIJD

Het was héél spannend om te doen. Iedereen hoopte iets te vinden: een oude knoop, gesp, sieraad of een mooie munt. Er waren ook munten met plakband en een nummer. Wie zo’n munt vond, kon een prijs winnen. Gelukkig vonden alle deelnemers zo’n speciale munt met een sticker erop en sommigen vonden daarnaast wel vijf munten zonder sticker!

Ron van Wezop en Joep Fokker, de deskundige detectors van Oud-Castricum, geven de winnaars binnenkort hun prijs. Maar ook als je geen hebt prijs gewonnen, kun je in de vitrine van De Duynkant zien wat voor munten Oud-Castricum de afgelopen jaren heeft gevonden. Kom eens kijken op onze open dagen op de eerste en derde zondag van elke maand. En neem je vader of moeder, broers, zusjes, vriendjes of vriendinnetjes gezellig mee, want die vinden het vast ook leuk om te wat voor moois er in de bodem van Castricum al is gevonden!

Deskundige hulp is in de buurt

Dááág en tot ziens,

Ron, Joep, Marja en Pauli.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties