
De jaarlijkse donateursavond van Oud-Castricum, die ook toegankelijk is voor andere belangstellenden, wordt gehouden op vrijdag 18 november in Geesterhage.
Het Nederlandse kadaster dateert van 1832. Daarin zijn nu alle meetgegevens en bijbehorende financiële informatie van het Nederlandse vastgoed digitaal opgeslagen. Maar hoe functioneerde zo’n reusachtig register in de tijd voordat er computers waren?
Dat vertelt Thomas Vermaut in zijn lezing, waarin de toehoorders worden meegenomen naar de massale landmetingen en de bijhorende papieren bureaucratie in de 19e eeuw. Toen liepen er honderden landmeters zo’n drie miljoen eigendomspercelen en opstallen op te meten. In die tijd werden er uitgebreide bezwaarprocedures opgezet, omdat de getaxeerde waarde van percelen nauw samenhing met de grondbelasting.
Momenteel wordt met het HisGIS (Historisch Geografisch Informatie Systeem)-project de geschiedenis van Nederland in dit historisch kadaster verwerkt. Tijdens de lezing zoomt de spreker natuurlijk in op Castricum en omgeving. Onder leiding van het Humanities Cluster en de Fryske Akademy worden alle handgeschreven kadastrale gegevens uit 1832 gedigitaliseerd. Voor meer info wordt verwezen naar de website www.hisgis.nl.
De lezing op vrijdag 18 november begint om 20.00 uur in de zaal Koningsduyn van Geesterhage. Donateurs hebben gratis entree en niet-donateurs betalen €5,- .
Bent u nog geen donateur, wordt dan donateur van Oud-Castricum en u helpt ons dit mooie werk voort te zetten:
Klik op: Aanmelden donateurs – Oud-Castricum