24 november 2017

Lezing over het ontstaan van Castricum

... de lezing van hans van weenen.

Er moesten nog stoelen bijgezet worden in de theaterzaal van Geesterhage voor de lezing van Hans van Weenen. Voor ruim 230 donateurs van de werkgroep en andere belangstellenden gaf hij donderdag 23 november een presentatie met als thema ‘Het ontstaan van Castricum’.

Grote belangstelling voor …

Jarenlang is er gespit in de grond en in archieven door leden van Oud-Castricum. Nu in het jubileumjaar van de Werkgroep is Hans van Weenen gevraagd een beeld te geven van de vroegste historie van ons dorp op basis van veel onderzoeksresultaten. Met gebruikmaking van oude kaarten en foto’s nam hij de aandachtige toehoorders mee in zijn speurtocht naar het verre verleden.

… de lezing van Hans van Weenen.

Hij besloot zijn verhaal met de bijzonder conclusie dat ook Castricum in de middeleeuwen een aarden ringwalburcht gehad zou kunnen hebben en dat de plaatsnaam hiernaar verwijst. De wal zou kunnen zijn opgeworpen ter verdediging tegen aanvallen van de Noormannen. Het is een stelling die uitdaagt tot nieuwe studies en archeologische onderzoek. Zoals de voorzitter van de werkgroep Peter Sibinga concludeerde, was het een boeiende avond, bijzonder passend bij het 50-jarig bestaan van de Werkgroep.

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties