Op 17 februari verscheen het rapport ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’. Het rapport geeft een beeld van de oorlog in Indonesië in de periode tussen de uitroeping van de Republiek op 17 augustus 1945 met de daaropvolgende chaotische periode tot begin 1947, tot het einde van de oorlog in 1949. Eén van de conclusies van het rapport was dat Nederlandse militairen tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog structureel excessief geweld hebben gebruikt. Vele Nederlanders, zowel in politiek Den Haag als in Indonesië, waren betrokken bij de politionele acties in die tijd, waaronder ook Castricummers. Hoe hebben zij die tijd beleefd en wat wisten zij van het geweld dat in die periode gepleegd werd?
In 2012 1) maakten mavoleerlingen van het Bonhoeffer college, begeleid door Stichting Kist en in samenwerking met het Strand- en Streek historisch Museum en Oud-Castricum, een documentaire waarin zij 10 toen (2012) nog in leven zijnde Castricumse Indiëgangers interviewden. Het leverde een indrukwekkende film op (‘Merdeka: de oorlog na de oorlog’) waarin de ervaringen van deze dorpsgenoten in die periode zijn vastgelegd. Klik hier voor een fragment van deze film waarin dhr. Reinier Stet zijn verhaal doet (of bekijk het filmpje onder dit bericht).
De volledige film kan door scholen voor voortgezet onderwijs (gratis) aangevraagd worden via de website van Caleidoscooopfilm, partner van Stichting Kist. Deze scholen kunnen ook een beroep doen op de Taakgroep Educatie van Oud-Castricum (waarin sinds vorig jaar de educatieve strand- en streekhistorische projecten van het Strand- en Streek historisch Museum zijn ondergebracht) en Stichting Kist om meer informatie te krijgen over de film, of voor een gastles of presentatie over dit thema. Natuurlijk kunnen wij in overleg ook gastlessen verzorgen voor basisscholen of een presentatie voor volwassenen. De Taakgroep Educatie van Oud-Castricum is bereikbaar via mail: educatie@oud-castricum.nl.
1) Lees hier meer over het project Merdeka:
* Bericht: Standplaats Castricum,
* Bericht: Diederik van Vleuten bij première Merdeka.