21 oktober 2013

Landschap in Beweging

Aan de overkant van de Schulpvaart ligt het waterbergingsgebied Gasthuisweid

Tijdens de jaarlijkse avond voor donateurs en belangstellenden van de Stichting Alkmaardermeeromgeving zal Lia Vriend voor de pauze een presentatie houden over de functie van de waterbergingen in de Groot Limmerpolder en de relatie met de Schoonwatervallei. Na de pauze zal Marijke Dirkson vertellen hoe zij als schaapherder met haar kudde aan landschapsbeheer doet. Beiden zijn enthousiaste vertelsters.

Aan de overkant van de Schulpvaart ligt het waterbergingsgebied Gasthuisweid
Aan de overkant van de Schulpvaart ligt het waterbergingsgebied Gasthuisweid

De avond wordt gehouden op maandag 4 november 2013 in Cultureel Centrum Vredeburg, Dusseldorperweg 64 te Limmen. Aanvang 20.00 uur, de zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Nieuwe donateurs (5,– euro) komen in aanmerking voor het boek  ‘Een groene oase tussen kaasstad en staalstad’ tegen de gereduceerde prijs van 9,95 euro. Samen dus voor slechts 14,95 euro.

 

Wat is er toch aan de hand in de Groot Limmerpolder?

Voor de pauze zal Lia Vriend-Vendel uitleggen wat er in de afgelopen winter in de Groot Limmerpolder is gebeurd. Het was een af- en aanrijden van zandauto’s over de Zeeweg en Provincialeweg. Langs de Schulpvaart werden grote stukken land afgegraven. Het zijn waterbergingen waarin na hevige stortbuien, als de gemalen het niet meer aankunnen, het overtollige water tijdelijk kan worden opgeslagen. Oud-Castricum is bij de planvorming betrokken geweest en de namen zijn aangeleverd door ons lid Rino Zonneveld.
Deze waterbergingen zijn opgenomen in een groter project, de Schoonwatervallei geheten. Lia heeft de afgelopen jaren de uitwerking van de plannen gevolgd en fotografisch vastgelegd. Zij zal haar verhaal uitgebreid illustreren.

Schaapsherder, een vak apart

Marijke Dirkson zal vertellen over de prachtige en romantische facetten van het herdersvak, maar ook dat een schaapskudde geen doel op zich is, maar een middel om een doel te bereiken. Haar bedrijf Landschapsbeheer Rinnegom vertaalt de doelstelling van de opdrachtgever in een begrazingsschema waarna zij haar schaapskuddes doelgericht inzet om de natuur te beheren. Marijke was zo’n 15 jaar werkzaam voor diverse natuurorganisaties als boswachter. In 2010 heeft ze de overstap gemaakt naar een eigen bedrijf in natuurbeheer met schaapskuddes. De afgelopen jaren werkte ze mee aan programma’s van RTV Noord-Holland en in 2010 schreef ze het boek ‘Op pad met de boswachter’

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties