27 april 2022

Koninginnedag

Door: Eric Bor

Afb. 1. 1952: De COL-school staat klaar om aan te haken in de stoet. De constructie met linten voorop werd jaarlijks herhaald

In de jaren 50 van de vorige eeuw was Koninginnedag een schooldag. Tevoren knutselden alle klassen mutsen met rood, wit, blauw en/of oranje crêpepapier en op 30 april vertrokken we ’s ochtends met mutsen getooid klasgewijs geordend in optocht naar het gemeentehuis, feestelijk voorafgegaan door de fanfare. Bij het gemeentehuis werden de leerlingen van alle scholen door hun meesters en juffen netjes opgesteld voor het bordes van het gemeentehuis, waarop burgemeester Smeets met een hoge hoed temidden van tal van ons onbekende mensen verscheen. Over de balustrade van het bordes hing een geknoopt kleed met het gemeentewapen, dat naar ik later vernam door de dochters van de burgervader geknoopt was.

Afb. 2. 1959: Defilé langs het bordes

Toen iedereen op z’n plaats stond, moesten we met z’n allen twee coupletten van het Wilhelmus zingen, die tevoren uiteraard in extenso waren ingestudeerd. De burgemeester hield vervolgens een toespraak die eindigde met ‘Leve de Koningin!’, waarna wij geacht werden driewerf ‘Hoera’ te roepen in het tempo van zijn rechterarm, die hij drie keer overdreven hoog de lucht in stak.

Afb. 3. 1962: door de (vrijwel onherkenbare) Burgemeester Mooijstraat op weg naar de veiling

Na deze plechtigheid defileerden we voorafgegaan door de fanfare langs het bordes naar de Veilinghallen, waar wij getrakteerd werden op ranja en een poppenkast- of toneelvoorstelling. In 1964 was het bordes niet beschikbaar en werd er een muziektent in de Wilhelminalaan gezet aan de kant van de Torenstraat. De scholen werden dat jaar verzameld op de Brink en trokken in defilé naar de Torenstraat.

Afb. 4. 1964: verzamelen op de Brink

Vanaf de jaren 70 mochten de leerlingen op versierde fietsen komen en verdween langzaamaan de schoolregie bij de aankleding en opstelling van de leerlingen. In de jaren 80 ontstonden er steeds meer activiteiten in de verschillende buurten en in de jaren 90 schoten de vrijmarkten die al lang in de grote steden werden gehouden ook wortel in Castricum. Rond 1995 werd 30 april een vast onderdeel van de meivakantie. Dat Koninginnedag in 2013 Koningsdag is geworden en verhuisd is naar 27 april, hoef ik niet te melden. Toch?

Afb. 5. 1964: de hele meute in de Torenstraat
Bronnen

Foto’s:
 • Afb. 1. 1952: De COL-school staat klaar om aan te haken in de stoet. De constructie met linten voorop werd jaarlijks herhaald. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 2. 1959: Defilé langs het bordes. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 3. 1962: door de (vrijwel onherkenbare) Burgemeester Mooijstraat op weg naar de veiling. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 4. 1964: verzamelen op de Brink. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 5. 1964: de hele meute in de Torenstraat. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Deel dit bericht
  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties