23 september 2020

Johanna’s Hof is vernoemd naar de vrouw van Jonkheer Gevers

Deel 1: 1832-1940

Door: Eric Bor

Johanna’s Hof is in 1832 gebouwd als boerderij voor Gerrit Willems, de opzichter van het ontginningsproject dat duineigenaar Jonkheer Daniël Theodore Gevers uitvoerde in samenspraak met Koning Willem I, die het duingebied had gekocht dat noordelijk grensde aan dat van Gevers. De bedoeling van het project was rendabele landbouwbedrijven in het duin op te zetten.

De boerderij werd genoemd naar de zich Johanna noemende Margaretha Johanna Deutz van Assendelft, de vrouw van jonkheer Daniël Theodore Gevers. Er kwam ook een Johanna’s Bos en een Johanna’s Laan. Al in 1839 kreeg de boerderij hoog bezoek: Koning Willem I gebruikte er samen met jonkheer Gevers een ‘déjeuner’, waarna hij zich in zijn rijtuig in de duinontginning liet rondleiden. Hij aanschouwde daar onder meer de bedrijvigheid op de duinboerderij ‘De Brabantse Landbouw’ (een jaar later deed de vorst afstand van de troon om te kunnen trouwen met de katholieke Henriëtte d’Oultremont, in de volksmond ‘Jetje Dondermond’ genoemd).

Gerrit Willems en zijn nazaten bleven tot 1893 pachters van de boerderij. Daarna nam Willem Twisk het van hen over. Prinses Von Wied, de kleindochter van Willem I, verkocht in 1903 het koninklijk gebied aan de provincie. In 1914 zetten de eerste kampeerders hun tenten op in het bos tegenover de boerderij. Voor water, melk en stro klopten ze aan bij Willem Twisk. Het aantal kampeerders nam snel toe en Willems zoon Hendrik Twisk, die in 1922 hoofdbewoner van de boerderij werd, richtte daarom een theetuin in voor de verkoop van koffie, thee, frisdrank en versnaperingen.

In 1927 werd de 95 jaar oude boerderij afgebroken, omdat opknappen bijna duurder werd dan iets nieuws neerzetten, vooral omdat de provincie het idee had er – gezien het succes van de theetuin – een theehuis van te maken. Zo lang het nieuwe theehuis er nog niet was, ging de verkoop door vanuit het jachtopzienershuis en vanaf 1929 vanuit een kleine houten tent. In 1933 stond er eindelijk een theehuis op de plek van de boerderij (dus parallel aan de Zeeweg), met een keuken, een buffet, zeven slaapkamers en een grote schuur op de plek van het huidige Johanna’s Hof. De pachter van het theehuis was Cornelis Willem Heck. In de zomer van 1940 werd het theehuis voor het laatst als zodanig gebruikt.

Wordt vervolgd

Bronnen:

  • Werkgroep Oud-Castricum

    Foto’s:
  • Beeldbank Werkgroep Oud-Castricum
  • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
    U vindt al zijn columns hier.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    0 Reacties
    Nieuwste
    Oudste
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties