Deel 2: 1940-nu
Door: Eric Bor
In de oorlog werd Johanna’s Hof gevorderd door de bezetter. Er werden hoge Duitse officieren in ondergebracht en het gebouw werd gecamoufleerd. Op 31 januari 1945 brandde het hele gebouw af. Of hierbij opzet in het spel is geweest, is onduidelijk. De grote garage (die op de plek stond van het huidige Johanna’s Hof) bleef gespaard. Cor Heck verbleef tijdens de oorlog in Tietjerksteradeel en zijn dochter Cateau kreeg er verkering met boerenzoon Theun de Hoop. In 1946 trouwde het stel.
Meteen na de oorlog richtte Cor de garage in als theehuis, maakte er een terras voor en ging weer aan de slag. Er waren in de eerste jaren na de oorlog nog niet zo heel veel bezoekers, dus het was te doen. Na het zomerseizoen van 1948 hield hij het voor gezien: hij ging een theehuis exploiteren aan het Uddelermeer. Het lukte zijn schoonzoon Theun de Hoop de pacht van Johanna’s Hof over te nemen. Tot en met 1950 bleef het nog vrij rustig, maar daarna werd uitbreiding onontkoombaar.
Die uitbreiding kwam er in 1952. Er ontstond een flinke zijvleugel aan de voormalige garage, die inmiddels ook al een kleine aangebouwde keuken had. In 1960 begonnen de Nederlandse Spoorwegen met dagtochten, onder andere naar het ‘pannenkoekenhuis’ Johanna’s Hof. Vanaf de dag dat Theun de Hoop over deze dagtocht op de radio geïnterviewd werd, kwamen er zoveel mensen op af dat de pannenkoeken niet meer aan te slepen waren. In 1961 werd daarom een nieuwe keuken gebouwd. In 1968 verkocht de provincie het restaurant aan De Hoop, die er in 1969 een grote zaal bij bouwde. In 1978 trok Theun zich terug als bedrijfsleider, maar hij bleef wel eigenaar van het bedrijf.
Na een falende bedrijfsvoerder werd Gerrit Dokter in 1981 bedrijfsleider van Johanna’s Hof. Op 2 december 1999 ontstond er brand in de spoelkeuken, waardoor een groot deel van het restaurant verwoest werd. Dankzij de brandweer bleef de grote zaal uit 1969 overeind. Gerrit Dokter kocht daarna de restanten van het gebouw van Theun de Hoop en liet het restaurant in een nieuwe gedaante uit zijn as verrijzen. In juni 2001 werd een aanzienlijk vergroot Johanna’s Hof geopend, met binnen het gebouw plaats voor 550 mensen en een buitenterras voor nog eens 350 bezoekers. In 2011 verkocht Gerrit het bedrijf aan zijn dochter Marijke Dokter, die er sindsdien de scepter zwaait.
Meer informatie?
Lees: De geschiedenis van Johanna’s Hof van Simon Zuurbier in Jaarboek Oud-Castricum jaargang 27, 2004 p. 3 t/m 15
Bronnen:
Foto’s:
N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
U vindt al zijn columns hier.