8 februari 2016

Jacobi-tentoonstelling in De Duynkant geopend

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling spreekt Miep Jacobi de aanwezigen toe. Hans Jacobi luistert aandachtig toe.

Zestien nazaten, verdeeld over drie generaties, waren op zaterdag 6 februari aanwezig bij de opening van de tentoonstelling over dr. Jan Willem Jacobi in het gebouw van de Werkgroep Oud-Castricum. Jacobi was de eerste geneesheer-directeur van het voormalige psychiatrische ziekenhuis Duin en Bosch. Dit jaar wordt zijn honderdste sterfjaar herdacht.
Na een welkomstwoord door Ernst Mooij, de initiatiefnemer van de tentoonstelling, werd de openingshandeling verricht door Miep Jacobi, een kleindochter van de geneesheer-directeur.
Samen met prof. Winkler en architect Poggenbeek wordt Jan Willem Jacobi beschouwd als één van de grondleggers van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis Duin en Bosch.

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling spreekt Miep Jacobi de aanwezigen toe. Hans Jacobi luistert aandachtig toe.
Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling spreekt Miep Jacobi de aanwezigen toe. Hans Jacobi luistert aandachtig toe.

Enkele nazaten van Jacobi hebben in 2009 het begin van het 100-jarig bestaan bijgewoond van wat nu landgoed Duin en Bosch wordt genoemd. Toen was Parnassia Groep al eigenaar van het ziekenhuisterrein. Deze organisatie heeft de metamorfose in gang gezet die het ziekenhuisterrein momenteel ondergaat.
Dr. Jacobi ligt begraven op de gesloten begraafplaats van Duin en Bosch. Op initiatief van Oud-Castricum is in 2013 het grafmonument gerestaureerd. Zijn kleinkinderen Miep en Ernst Jacobi waren aanwezig bij de overdracht van het grafmonument aan Parnassia Groep. Omdat de werkgroep slechts beschikte over één portretfoto, werd bij de familie geïnformeerd naar meer documentatiemateriaal. Dat contact heeft zoveel gedigitaliseerde foto’s en informatie opgeleverd, dat daarmee een expositie kon worden gerealiseerd.
Caspar Henrich Jacobi, de overgrootvader van Jan Willem, emigreerde in 1799 vanuit Dordmund naar Nederland en vestigde zich in Amsterdam. Van hem is een reispas bewaard gebleven. De tentoonstelling beperkt zich niet tot de Castricumse en Bakkumse geschiedenis, maar heeft een reikwijdte tot in Nederlands-Indië. Ook wordt er een aardig tijdsbeeld gegeven van de portretfotografie. De relatie die de familie Jacobi had met de psychiatrische inrichting Duin en Bosch, vormt echter het hart van de tentoonstelling. In april 1909 nam het gezin Jacobi vanuit Amsterdam zijn intrek in de directeurswoning aan de Van Oldenbarneveldweg.

Met het ontsluiten van de panelen opent Miep Jacobi de tentoonstelling over haar grootvader, zijn familie, gezin en werk.
Met het ontsluiten van de panelen opent Miep Jacobi de tentoonstelling over haar grootvader, zijn familie, gezin en werk.

Regelmatig kwamen er familieleden logeren en genoot iedereen van het grote huis en het omringende duingebied. Aan het zorgeloze leven kwam abrupt een einde toen in december 1915 zoon Willem Lodewijk op 12-jarige leeftijd overleed. Precies een jaar later overleed dr. Jan Willem Jacobi op 51-jarige leeftijd. Zijn vrouw bleef met vier jonge kinderen achter en geen van de kleinkinderen hebben hun opa gekend. Kleindochter Miep vertelde dat zij 25 jaar na zijn overlijden is geboren. Nadat zij de openingshandeling had verricht, sprak zij haar bewondering uit met de woorden: “Wie had kunnen denken dat mijn ‘opruimwerk’ tot zo iets moois zou leiden.” Ook de andere familieleden spraken hun waardering uit voor wat de Werkgroep Oud-Castricum tot stand heeft gebracht. Wie de tentoonstelling in alle rust wil bekijken is deze maand op de woensdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur welkom in De Duynkant aan de Geversweg 1b te Castricum. Ook is bezichtiging nog mogelijk op de open dagen van de werkgroep op de zondagen 6 maart en 3 april.
Afgelopen zondag maakten al 123 bezoekers van deze gelegenheid gebruik.

Of de publiciteit over de tentoonstelling daaraan bijgedragen heeft, zal wel altijd onbekend blijven, maar op dinsdag 8 februari bereikte ons het bericht dat het grafmonument van dr. Jacobi is vernield. Dit is voor de werkgroep een onaangename gebeurtenis en ook de manager vastgoed van Parnassia Groep, eigenaar van de begraafplaats, reageerde na de melding van de grafschennis verslagen.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties