27 oktober 2011

34e jaarboek verschenen

De redactie heeft ook deze keer weer geprobeerd om een interessant en gevarieerd jaarboek samen te stellen. Overeenkomstig het streven in de laatste jaren, is weer gekozen voor een mix van grote en kleine artikelen. Ook heeft het ene verhaal een wat zwaardere cultuurhistorische lading dan het andere.

Het aantal pagina’s bereikte met 124 een nieuw record.

 

 

De Victoria van Castricum

 In het voorjaar van 2009 stuitte Pino Goduto in een maïsveld in Castricum op een beeldje van de Romeinse godin Victoria. Hiervan zijn er op meerdere plaatsen in Nederland en daarbuiten exemplaren gevonden. In het artikel wordt de Victoria van Castricum en de overige beeldjes beschreven.

 

 

 Laatmiddeleeuwse bezittingen van het Karthuizerklooster in Bakkum en Castricum

Het Karthuizerklooster heeft van 1393 tot 1597 bij Amsterdam gestaan en in die periode een aantal stukken land in Bakkum en Castricum verworven. In 1810 heeft het Burgerweeshuis het bezit van de Karthuizers verkocht aan Castricummers. De veldnamen bleken nog steeds voor de stukken land te worden gebezigd. Het artikel geeft een toelichting op het klooster en de betreffende bezittingen.

 

Het gemeentebestuur van Castricum tussen twee fusies (deel 3)

Het derde deel over het gemeentebestuur van Castricum behandelt de periode 1946 tot 1974. Aan de orde komen onder andere de inhuldiging van burgemeester Smeets en de installatie van zijn opvolger Van Boxtel. Ook bevat het artikel een beschrijving van het opmerkelijke raadslid Willem Stam en de roerige periode van de Castricumse Kabouterpartij.

 De bakkers in ons dorp

Dit betreft een nieuwe serie over de middenstanders in Bakkum en Castricum. Voor de eerste aflevering is gekozen voor de bakkers vanaf circa 1910. Het artikel laat aan de hand van veel foto’s zien dat er in de vorige eeuw zo’n 20 bakkers tegelijkertijd actief waren. Nu zijn daar nog slechts drie warme bakkers van overgebleven.

 

Van stoomwasscherij Blanka tot expeditiebedrijf Th. Veldt

Het artikel gaat over een pand aan de Gasstraat, dat in 1920 is gebouwd als stoomwasserij. De bedrijfsresultaten zijn echter slecht met als gevolg dat het gebouw in 1928 opzettelijk door de eigenaar in brand wordt gestoken. Dorus Veldt vestigt hier na herbouw een expeditiebedrijf dat nog steeds bestaat.

 

Wie was… burgemeester Lommen

Piet Lommen was van 1918 tot zijn overlijden in 1936 burgemeester van Castricum. Hij was door zijn eenvoud en vriendelijkheid zeer geliefd onder de bevolking. Lommen maakte zich onder andere sterk voor de oprichting van de plaatselijke VVV, zat in een groot aantal besturen en commissies buiten de gemeente en vervulde diverse nevenfuncties op het gebied van de gezondheidszorg. Voor zijn begrafenis liep het hele dorp uit.

 

 

Twee tragische ongevallen in Bakkum

Dit verhaal gaat over het overlijden van twee jonge kinderen in 1929 en 1936 door onfortuinlijke oorzaken. Beide kinderen liggen begraven op de begraafplaats op het terrein van het vroegere Provinciaal Ziekenhuis Duin en Bosch en zijn neven van elkaar.
 

Castricoms bay
De grote ontdekkingsreis van het fluitschip ‘Castricum’ van de VOC in 1643 heeft indirect geleid tot de vestiging van de naam ‘Kaap Castricum’ in de Koerillen ten noorden van Japan. Tijdens deze reis werd een baai aan de zuidkust van een schiereiland van Celebes ‘Castricoms bay’ genoemd.

 

De geschiedenis van de Dorpsstraat en zijn bewoners (deel 8 )

In het achtste artikel in de reeks over de Dorpsstraat worden de panden tussen de Torenstraat en Korte Cieweg beschreven. Dat zijn onder andere de winkels en bioscoop die in de plaats zijn gekomen van de gesloopte villa ‘Kerkzicht’. Ook het vroegere statige herenhuis ‘Hermana State’, de huidige kantoren en nog bestaande woningen komen aan de orde.

 

Een halve eeuw Amateurtuindersverenigingen Castricum

Dit keer in de reeks over de plaatselijke verenigingen de nog vrij jonge geschiedenis van de Amateurstuindersvereniging Castricum. Een belangrijk item is de strijd die vaak gevoerd is tegen de gemeente om tuincomplexen te verwerven en behouden. Daarnaast wordt de organisatie binnen de vereniging belicht en komen markante leden aan het woord. Ook wordt aandacht besteed aan de verschillende producten die in de volkstuinen worden gekweekt.

 

De Castricumse familie… De Vries

Vanzelfsprekend wordt ook in dit jaarboek weer een echte Castricumse familie met stamboom beschreven. Dit jaar werd gekozen voor de landelijk veel voorkomende naam De Vries. Een tak van deze familie vestigde zich in 1778 in Castricum. In het artikel worden acht generaties behandeld en komen ruim 150 nakomelingen aan bod.

 

Naast deze artikelen bevat het 34e jaarboek van Oud-Castricum de vaste rubrieken ‘Castricum – Honderd jaar geleden’, het jaarverslag en de kroniek van het afgelopen jaar.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties