11 mei 2022

Hotel Borst

Door: Eric Bor

Afb. 1. Rechts het cafeetje van Wub Joosten in 1905

Precies honderd jaar heeft Hotel Borst bestaan en gedurende die honderd jaar was het de huiskamer van Bakkum. Kees Kabel richtte er strak in het pak de ene na de andere vereniging op, heel Bakkum en omstreken biljartte er en vierde er zijn feesten en partijen, talrijke Bakkumer Oorlogen woedden in en rond het pand, de Frogs waren er de huisband in de sixties en ontelbare liters bier zijn er in die honderd jaar in dorstige kelen verdwenen.

Afb. 2. De situatie omstreeks 1930 vanaf het tegenoverliggende duin gezien. Links achter de school, daarnaast de onderwijzerswoning, een boom en Hotel Borst

In 1903 liet Wub Joosten aan de rand van de Klompenbuurt een cafeetje bouwen. Aan de overkant lag in die tijd een duin. Hij noemde het Café De Hoop. Het cafeetje bleef tot 1915 in de familie Joosten, maar toen werd het verkocht en was de landbouwer Willem Borst de koper. Zestien stoelen, vier tafels, zes kelkjes en twee kop-en-schotels, meer omvatte de inventaris van het cafeetje van zes bij acht meter niet. Willem Borst breidde het al spoedig uit. Er kwam een serre en een theetuin, het café werd vergroot en er kwamen logeerkamers.  ‘Bondshotel Berg en Bosch’ ging het in 1928 heten. (Die Bond beviel kennelijk niet zo, want in 1932 heette het gewoon weer Hotel-Restaurant W. Borst.)  In 1931 kocht Willem de naastgelegen woning en liet deze slopen om hem door een toneelzaal te vervangen.

Afb. 3. De theetuin in 1932

Talrijke artiesten hebben in die zaal opgetreden. In de jaren vijftig en vroege jaren zestig stonden er Snip en Snap, Kees Stet, de Mounties, Rudi Carrel ,Tom Manders en natuurlijk de plaatselijke toneelverenigingen Pancratius en Forento. De zaal diende ook als bioscoop. Op zondagmiddag kon de jeugd zijn hart ophalen aan films van Rintintin, Roy Rogers, en de Dikke en de Dunne. Vanaf 1964 – toen het duin aan de overkant inmiddels was afgevlakt en tot parkeerplaats verworden – speelden de Frogs er elke zondag en later werden door sociëteit Double Trouble ook andere popgroepen naar Castricum gehaald: o.a. de Outsiders, Vin Cardinal & the Queens en Whistling Jack Smith. In 1989  bliezen  Lia Zonneveld en Jos van Beest het muziekleven in Hotel Borst nieuw leven in, door ‘Jazz in Bakkum’’ te gaan organiseren.

Afb. 4. Ca. 1960. Het tegenoverliggende duin is afgevlakt

In de loop der jaren kwam de leiding van het hotel in handen van steeds nieuwe generaties Borst. In 2015 maakte de vierde generatie een eind aan ‘Hotel Borst’. Het café (de huiskamer van Bakkum!) verdween na een nieuwe verbouwing, waarbij het aantal hotelkamers werd verdubbeld van tien tot twintig en het bedrijf een heel andere uitstraling kreeg. De vierde generatie leidde het trots en fier de vierde fase in: Fase Fier.

Afb. 5. De Frogs in 1967 in de toneelzaal
Bronnen
Tekst:
 • Arend Bron en Hans Boot, Cafés en kasteleins in Bakkum (Jaarboek 39 2016 pg 57-67)


 • Foto’s:
 • Afb. 1. Rechts het cafeetje van Wub Joosten in 1905. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 2. De situatie omstreeks 1930 vanaf het tegenoverliggende duin gezien. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 3. De theetuin in 1932. Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 4. Ca. 1960. Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 5. De Frogs in 1967 in de toneelzaal. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Deel dit bericht
  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties