2 februari 2022

Het veldje van Tervoort

Door: Eric Bor

Afb. 1. Jan Tervoort jr. in 1947 met een speciale transportfiets voor melkbussen

Het was destijds een wonderlijke zaak. De winkel van Tervoort stond vanaf 1956 op de hoek van de Anna Paulownastraat en had als nummer 30. Maar er was verder helemaal geen straat! Na een metertje of tien liep het begin van de straat dood op het bollenveld van Res. Soms stond daar een hooiberg, waar wij natuurlijk graag inklommen. Uiteraard mocht dat niet en dat maakte het juist zo aantrekkelijk. Van bovenaf spiedden wij enigszins nerveus rond of wij niet gezien waren door de klandizie van Tervoort of door boer Res, wiens huis vanaf de hooiberg gezien vlak voor de Maranathakerk stond. Bovendien moesten wij rekening houden met eventuele passanten op het Zwarte Paadje, dat tussen het land van Res en dat van Bos lag.

Afb. 2. Melkboerenvereniging De Eendracht in 1957. Jan Tervoort jr. tweede rij links

Tussen de winkel en het bollenveld lag nog een braakliggend veldje, dat wij het veldje van Tervoort noemden. Een ideaal speelveldje, destijds. Ik heb het gezocht in de Beeldbank van Oud-Castricum, maar mooi niks. Jan Tervoort junior komt er maar bekaaid af. De melkwinkel van zijn vader Jan senior in de Bakkummerstraat is talloze malen gefotografeerd, zelfs de hondenkar die hij ooit had, staat prachtig versierd op de foto (die foto heb ik gebruikt bij mijn stukje over hondenkarren) en zijn paard-en-wagen staat ook op de kiek*. De winkel van Jan junior is in de Beeldbank niet te vinden. Ik vond alleen een foto van de zijkant van het pand met het bestelwagentje van Jan junior en een foto die genomen is op het Zwarte Paadje waarop in de verte de achterkant van de winkel te zien is.

Afb. 3. Annie en Arie Bos met Jan Rademaker op 11 mei 1958. Achter hen is het Zwarte Paadje, erachter de tuin van Res en daarachter een rij huizen aan de Prins Hendrikstraat. Het alleenstaande huis links hiervan is de winkel aan de Anna Paulownastraat

En dat terwijl Jan junior al heel snel van zijn melkwinkel, die op 11 december 1956 zijn deuren opende, een supermarkt maakte! Dat kon pas na 1961, toen wijzigingen in de Vestigingswet Kleinbedrijf het mogelijk maakten om brood, groente, vlees en zuivel in één winkel te verkopen. Voordien mocht dat niet. Tot wanneer de supermarkt aan de Anna Paulownastraat heeft bestaan, heb ik niet kunnen vinden. Er zijn foto’s van de opening van drukkerij Tipos in het pand, maar die zijn niet gedateerd. Een artikel over deze opening heb ik niet kunnen vinden. Het meest curieus is, dat zelfs in het kadaster niet is terug te vinden dat de winkel van Tervoort sinds 1956 bestond. Het kadaster meldt dat Anna Paulownastraat 30 in 1965 gebouwd is! Dit is absoluut onzin, want het Nieuwsblad van Castricum van 12 december 1966 bericht het tienjarig bestaan van de winkel van Tervoort aan Anna Paulownastraat 30!

* Het vroeger vaak gebruikte woordje ‘kiek’ of ‘kiekje’ voor ‘foto’ verwijst naar Israël David Kiek (1811-1899), een Nederlandse fotopionier.

Afb. 4. Ber Veldt op de melkwagen van Jan Tervoort jr. Op de achtergrond de achterkant van de melkwinkel aan Anna Paulownastraat 30. (Ongedateerd)
Bronnen
 • Afb. 1. Jan Tervoort jr. in 1947 met een speciale transportfiets voor melkbussen. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 2. Melkboerenvereniging De Eendracht in 1957. Jan Tervoort jr. tweede rij links. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 3. Annie en Arie Bos met Jan Rademaker op 11 mei 1958. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 4. Ber Veldt op de melkwagen van Jan Tervoort jr. Op de achtergrond de achterkant van de melkwinkel aan Anna Paulownastraat 30. (Ongedateerd). Foto: Beeldbank Oud-Castricum).

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties