16 februari 2022

Wees wijs koop bij Peijs

Door: Eric Bor

Afb. 1. Het café van Klaas Peijs op Van Oldenbarneveldweg 2 in 1907

De slogan ‘Wees wijs, koop bij Peijs’ die tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw dikwijls in een advertentie in het Nieuwsblad voor Castricum e.o. te lezen was, heeft tientallen jaren gegolden op het kampeerterrein in Bakkum en in de voormalige Klompenbuurt, het hart van Bakkum. De Klompenbuurt omvatte de Bakkummerstraat vanaf de Beatrixklok en ging over in de Van Oldenbarneveldweg tot even voorbij Hotel Borst (nu Fase Fier).

Afb. 2. Drogisterij ‘De posthoorn’ op Van Oldenbarneveldweg 1 in 1957

Aan het begin van de twintigste eeuw had Klaas Peijs een café in het pand Van Oldenbarneveldweg 2. Dit brandde in 1911 af. Hij liet het pand herbouwen en vestigde er een manufacturenzaak annex hulppostkantoor in. In 1933 kocht zijn zoon Gerrit het pand Van Oldenbarneveldweg 9 om daar de manufacturenzaak in voort te zetten. Diens broer Freek liet een pand aan de overkant van zijn vaders winkel bouwen, waarin hij drogisterij De Posthoorn vestigde en het hulppostkantoor van zijn vader voortzette.

In het oude pand begon Klaas een sigarenzaak, die na zijn dood in 1939 door zijn dochters Anna en Marianne werd voortgezet. De sigarenzaak werd later overgenomen werd door Zweet. Nadien werd het pand nog een antiekzaak en een groentewinkel. Het is nu een woonhuis.

Afb. 3. Modemagazijn Peijs op Van Oldenbarneveldweg 9 in 1959

Na de oorlog opende Klaas’ zoon Nicolaas een kruidenierswinkel in het om de hoek gelegen pand Bakkummerstraat 112. In 1948 kreeg hij een ‘stand’ toegewezen toegewezen op het kampeerterrein voor de verkoop van  rookwaren en chocolaterie. Freek Peijs kreeg een stand toegewezen voor drogisterij-artikelen. Later zou hij er ook speelgoed gaan verkopen. Tegen de tijd dat zijn zoon Klaas hem opvolgde, was het al een heuse kampwinkel.

Afb. 4. De kampwinkel van Peijs in de jaren zeventig

De tot modemagazijn en interieurverzorging uitgegroeide manufacturenzaak van Gerrit Peijs ging in 1966 naar zijn schoonzoon Gerrit Ronk jr. en Freeks zoon Klaas volgde hem in die zelfde tijd op in de drogisterij. Diens vrouw Gré opende achter in de zaak aan de Van Oldenbarneveldweg een schoonheidssalon. Nu is het pand een woonhuis.

De schrijver speelt met zijn band ‘Junction’ in het hart van Bakkum voor de zijmuur van drogisterij Peijs. (1977)
Bronnen
Tekst:
 • J. Stuifbergen, L. Zonneveld en S.P.A. Zuurbier, ‘De Klompenbuurt in Bakkum’ in Jaarboek Oud-Castricum 20 (1997), p. 34-41
 • Nieuwsblad voor Castricum e.o, van verschillende data

 • Foto’s:
 • afb. 1. Het café van Klaas Peijs op Van Oldenbarneveldweg 2 in 1907. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 2. Drogisterij ‘De posthoorn’ op Van Oldenbarneveldweg 1 in 1957. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 3. Modemagazijn Peijs op Van Oldenbarneveldweg 9 in 1959. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 4. De kampwinkel van Peijs in de jaren zeventig. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 5. De schrijver speelt met zijn band ‘Junction’ in het hart van Bakkum voor de zijmuur van drogisterij Peijs. 1977. (Foto uit eigen collectie van de schrijver).

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Deel dit bericht
  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties