8 juni 2022

Het huis van de notaris

Door: Eric Bor

Afb. 1. Hermana State omstreeks 1920

Het houten huis had verschillende namen. Wij noemden in 1964 het leegstaande en op de slopershamer wachtende pand het huis van de notaris. Het vormde voor ons voor korte tijd een verboden en dus woest aantrekkelijk spookhuis annex adolescentenlustoord. Vorige generaties spraken van het huis van de dokter. Het huis heette officieel Hermana State, maar voor 1906 heette het Zorgvlied. Het stond een tiental meters naar achteren op het terrein aan de Dorpsstraat waarop nu het voormalige gebouw van de  ABN/AMRO-bank staat.

Afb. 2. 1925. Voor de deur vermoedelijk dokter Schoonhoff

Zorgvlied werd omstreeks 1794 gebouwd. Het lag toen op een flinke lap grond: het ‘heerenhuis met erf’ had een moestuin, een boomgaard en een stuk bos achter het huis tot aan de beek (nu de Korte Cieweg). Er hoorde ook een flinke tuin bij aan de overkant van de Dorpstraat (waar nu Huitenga staat).

Afb. 3. 1948. Mevrouw Cranenburgh in de voortuin van Hermana State. Aan de overkant rechts de winkel van Huitenga en links het houten huisje van postbeambte Van Benthem

De eerste eigenaar en bewoner was schout Mr. Joachim Nuhout van der Veen. Hij woonde er tot 1816. Daarna had de buitenplaats diverse eigenaren. In 1852 bood de toenmalige eigenaresse Sophie Wilhelmina Paré de gemeente Zorgvlied te koop aan om er het raadhuis en de school in onder te brengen, maar dat ging niet door. In 1861 kocht de rentenier Pieter Kreur het van haar. Hij verkocht in 1875 de grond aan de overkant van de Dorpsstraat aan de smid Jan de Groot, die er een huis liet bouwen.

Afb. 4. Hermana State omstreeks 1950

In 1883 nam de arts Pieter Stolp Zorgvlied over van Kreur. Hij liet door enkele  verbouwingen verbeteringen aanbrengen en verkocht het huis in 1906 aan zijn opvolger, de huisarts Jacobus Rentmeester. Rentmeester was net als Stolp hervormd en toen  in het zelfde jaar 1906 de jonge rooms-katholieke arts Yeb Schoonhoff uit Friesland in De Rustende Jager zijn intrek nam, bleek de overwegend katholieke bevolking van Castricum de voorkeur te geven aan de roomse huisarts. Dokter Schoonhoff kocht het huis van Rentmeester en noemde het Hermana State, naar een beroemd Fries landgoed.

Afb. 5. Omstreeks 1963. Op de voorgrond het dak van het raadhuis aan de Dorpsstraat. Rechts ervan aan de overkant kun je naast de winkel van Louwman zien dat Hermana State een stuk naar achteren ligt

Bij de verkoop in 1926 werd het terrein opgesplitst in verschillende kavels. Hendrik Jan Heideman, die aan de overkant een manufacturenzaak had, kocht het huis. Van 1937 tot 1941 huurde de NSB-burgemeester Van Sloet tot Everlo een deel van het huis en van 1941 tot 1943 werd het huis door de bezetter gevorderd en als Ortskommandantur in gebruik genomen. In 1943 kocht notaris Hendrik van Cranenburgh het pand. Hij ging er wonen en vestigde er zijn kantoor. In 1964 verkocht hij het huis en nog in datzelfde jaar werd het helaas gesloopt om zes jaar later plaats te maken voor het nu al weer verlaten gebouw van de AMRO-bank.

Bronnen
Tekst:
 • Simon Zuurbier, Hermana State in: Jaarboek Oud Castricum 06, 1983.


 • Foto’s:
 • Afb. 1. Hermana State omstreeks 1920. Foto: Beeldbank Oud-Castricum,
 • Afb. 2. 1925. Voor de deur vermoedelijk dokter Schoonhoff. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 3.1948. Mevrouw Cranenburgh in de voortuin van Hermana State. Aan de overkant rechts de winkel van Huitenga en links het houten huisje van postbeambte Van Benthem. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 4. Hermana State omstreeks 1950. Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 5. Omstreeks 1963. Op de voorgrond het dak van het raadhuis aan de Dorpsstraat. Rechts ervan aan de overkant kun je naast de winkel van Louwman zien dat Hermana State een stuk naar achteren ligt. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties