6 mei 2024

Herdenking Van Ginhoven op de Bussumerheide

Op 4 mei 2024 is op het verzetsherdenkingskruis op de Bussumerheide een zesde naam toegevoegd.
Het herdenkingskruis staat op een oude schietbaan van het Nederlandse leger.
In oorlogstijd gebruikte de bezetter deze locatie om te fusilleren.

De toegevoegde naam aan de plaquette is van Huibert C.J. van Ginhoven, een verzetsman uit Castricum die op 45-jarige leeftijd door de Nazi’s op 17 maart 1942 is geëxecuteerd.
Op kosten van de gemeente Hilversum is een nieuwe plaquette gemaakt.
De reden is dat de executieplaats van Huibert van Ginhoven ruim een jaar geleden door een neef van Huibert is ontdekt.

Verzetskruis met plaquette

Voorafgaande aan de onthulling was er een bijeenkomst in wijkontmoetingscentrum De Palmpit. Hier waren aanwezig directe nakomelingen van Van Ginhoven. Velen waren uit Canada overgekomen om aanwezig te zijn. Hier speechte Kees, de zoon van Huibert. Kees sprak daarbij de wens uit dat de as van zijn vader die in een urn op het Kriegsfriedhof in het Duitse Osnabrück staat spoedig naar Nederland zal komen.

Link naar Speech Kees van Ginhoven – Oud-Castricum

Vanuit Castricum waren bij deze groep wethouder Valentijn Brouwer en Oud-Castricum bestuursleden Albert Lourens en Rino Zonneveld aanwezig. Allen beaamden mee te werken aan de wens van Kees van Ginhoven.

Verzetskruis met Kees van Ginhoven

De halfstokvlag die de familie sinds de oorlog bewaart en absoluut niet gewassen mag worden is op deze avond aanwezig.
De herdenking sloot af met een stille tocht naar het verzetskruis op de heide waar de plaquette werd onthuld. De andere verzetsmensen die op de plaquette staan kwamen net als Van Ginhoven elders uit Nederland.

Na een toespraak door Bussumer Arthur Graaff  en de loco-burgemeester volgen de last post, twee minuten stilte.  

Familie en vrienden hebben een Huibert C.J. van Ginhoven Stichting opgericht. De inhoud hiervan is via https://www.vanginhoven.net in te zien.
Ook wordt er gewerkt aan een vermelding van Huibert op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Huibert_Cornelis_Johannes_van_Ginhoven

In 2023 is Huibert geëerd in het Oranjehotel in Scheveningen en in mei 2024 zijn in Castricum de straatnaamborden van de verzetshelden vernieuwd.

Het uitgebreide verhaal van Huibert van Ginhoven, Leo Toepoel en Jan Hoberg staat vermeld in jaarboek  https://www.oud-castricum.nl/categorie-activiteiten/categorie-jaarboeken/toepoel-hoberg-en-van-ginhoven-jaarboek-28-2005-pg-60-70/

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties