2 mei 2012

Film over Nederlands-Indië maakt veel emoties los

Diederik van Vleuten tijdens zijn verhaal voor de filmpremière (foto Hans Boot)
Het is filmmaakster Pauline van Vliet weer gelukt om in samenwerking met scholieren en leden van de Werkgroep Oud-Castricum een interessante film over het verleden te maken. Dit keer was het onderwerp Nederlands-Indië en werden aangrijpende verhalen verteld door Castricummers die daar tijdens de politionele acties eind jaren ’40 verbleven.
De première vond afgelopen vrijdag plaats in het Strandvondstenmuseum.

 

Aan de film, die de naam ‘Merdeka;standplaats Castricum. Ik moet nu gaan’ kreeg, werkten 30 Mavo-scholieren uit klas M3c van het Bonhoeffercollege mee. Zij mochten onder leiding van Pauline van Vliet en docente Marijke Lute de oud-Indiëgangers uit Castricum (en één uit Egmond) interviewen, filmen en later ook meehelpen met de montage.

Diederik van Vleuten tijdens zijn verhaal voor de filmpremière (foto Hans Boot)

Voor de première was ook Diederik van Vleuten uitgenodigd, omdat hij een theaterprogramma over Indië heeft gehad dat grotendeels gebaseerd was op ervaringen van een familielid in de voormalige overzeese kolonie.

Van Vliet opende de bijeenkomst in het knusse museum van Menno Twisk en heette met name de hoofdpersonen in de film van harte welkom. Dat gold ook voor de leerlingen van het Bonhoeffer, die veel onderzoek hadden gedaan en vanaf januari druk in de weer waren met het voorbereiden van de interviews. Van Vliet hoopte dat de leerlingen ook trots zouden zijn op het eindproduct, waarmee een stukje belangrijke geschiedenis behouden blijft.  De oud-Indiëgangers en de Werkgroep Oud-Castricum werden hartelijk bedankt voor hun medewerking en de provincie was dank verschuldigd voor de geldelijke steun die deze film mogelijk maakte.

Tentoonstelling

Vervolgens kreeg Diederik van Vleuten het woord en vertelde op zijn bekende rappe wijze een mooi verhaal over zijn ome Jan die jaren in Indië woonde en werkte en daar ook deelnemer was aan de politionele acties. De theaterman vond het een eer dat hij voor deze middag uitgenodigd was en nam zijn hoed af voor allen die aan de film hadden meegewerkt.

Toen was het moment daar dat de film ‘Merdeka’ van ruim een half uur gedraaid werd. Geïllustreerd door oude beelden gaf de film de tragiek en emoties uit die zware tijd goed weer. Sommigen hadden er nooit meer over kunnen praten of konden geen wapen zien. Gelukkig stonden er toch ook weer hilarische momenten en komische uitspraken tegenover waar om gelachen kon worden.

Na de vertoning begaf het gezelschap zich naar ‘De Duynkant’ van Oud-Castricum, waar de afgelopen weken door dezelfde scholieren, Pauline van Vliet en leden van de werkgroep hard gewerkt was aan de samenstelling van de tentoonstelling ‘Ik moet nu gaan’ over dit onderwerp. Daarin is men uitstekend geslaagd, want naast veel foto’s zijn er talloze voorwerpen over de Indië-tijd te bezichtigen. Er werd in De Duynkant nog gezellig nagepraat onder het genot van Indische hapjes, die ook door de scholieren waren gemaakt en werden uitgedeeld.

Zie hier beelden van de opening, met als speciale gast Diederik van Vleuten.

De tentoonstelling is tijdens de open dagen van Oud-Castricum op 6 mei en 3 juni van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken aan de Geversweg 1b.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties